Klimatske promene kao pretnja svoj deci sveta

U novom izveštaju koji je napravljen za potrebe Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a navodi se da bi klimatske promene mogle da ugroze razvoj svakog deteta na svetu

20/02/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: Time / Guardian

Deca iz svih država, bez obzira na ekonomsko stanje i druge faktore koji utiču na kvalitet života, imaju nesigurnu budućnost zbog klimatskih promena, jedan je od zaključaka izveštaja koji je sastavilo oko 40 međunarodnih eksperata za zdravlje dece.

Komisiju koja je sastavila izveštaj sazvali su Svetska zdravstvena organizacija, Unicef i medicinski časopis The Lancet. Ovi eksperti, kako prenose brojni svetski mediji, navode da nijedna država ne uspeva da zaštiti decu od „intenzivne ekološke degradacije, klimatskih promena i eskploatativnih marketinških praksi” (reklamiranje brze hrane, alkohola i cigareta). Zbog toga postoji bojazan da bi trend opšteg poboljšanja zdravstvenih uslova dece širom sveta, koji je prisutan u poslednjih 20 godina, mogao da se preokrene u budućnosti

Za potrebe istraživanja korišćeni su podaci iz 180 zemalja o dobrobiti dece, a u obzir su uzeti zdravlje, obrazovanje, ishrana, održivost, prihodi i emisija gasova sa efektom staklene bašte. Prema ovom izveštaju, čak 250 miliona dece mlađe od 5 godina iz zemalja sa niskim ili srednjim standardom, suočava se sa rizikom da ne dostigne svoj pun razvojni potencijal. Sa druge strane, egzistencijalna pretnja zbog klimatskih promena zajednička je i njima i deci iz razvijenijih i bogatijih država.

Daily Mail tako navodi podatak da Velika Britanija spada u najboljih 10 država po pitanju obezbeđivanja uslova za zdrav život deci, ali se u isto vreme nalazi na sto trideset trećem mestu po pitanju svog ukupnog uticaja na životnu sredinu i klimu. Ovo ilustruje činjenicu da su mnoge od zemalja koje imaju najbolju dečju zaštitu takođe i najveći emiteri štetnih gasova. 

Sa druge strane, u zemljama koje imaju mali loš uticaj na planetu deca se suočavaju i sa drugim teškoćama pa su najčešće lošijeg zdravlja. Osim toga, ova deca više trpe od posledica klimatske krize, iako žive u državama sa slabim emisijama. 

Zaključak ovog izveštaja je da siromašne zemlje treba više da rade na tome da deci obezbede zdrav život, ali i da bogatije zemlje treba da rade na smanjenju emisija jer, kako Guardian prenosi, iako u nekim državama vlada veliko poboljšanje po pitanju preživljavanja dece, ishrane i obrazovanja, svoj današnjoj deci predstoji neizvesna budućnost zbog „egzistencijalne pretnje” klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR