Šta su klimatske promene?

Naša planeta se u poslednjih 140 godina zagrejala za oko 1 stepen, što izaziva brojne promene u klimi. 

Ovo je tema o kojoj je važno informisati se, zato smo vam u okviru ove stranice pripremili tekstove koji će vam pomoći da bolje razumete klimatske promene, kao i kako se kao društvo možemo izboriti sa ovim izazovom.

Klimatske promene

Za početak važno je razumeti kako ljudske aktivnosti mogu uticati na to da se planeta zagreva, a za to je potrebno znati više o efektu staklene bašte i gasovima zbog kojih on postoji.

Evo kako se koncentracija ugljen-dioksida kretala u poslednjih 800.000 godina. Ovaj neverovatan skok u poslednjih 150 godina zabeleđen je zbog sagorevanja fosilnih goriva

Sta su klimatske promene

Klimatske promene izazivaju brojne posledice, od porasta temperature, do topljenja ledenih kapa i glečera, u narednim tekstovima možeš saznati više o posledicama.

Prosečna temperatura je od 1880. Godine porasla za oko 1 °C pri čemu se zagrevanje u poslednjih 20 godina ubrzalo.

Sta su klimatske promene resenje

Kako bi se najteže posledice izbegle sve države na svetu dogovorile su se da će raditi na smanjivanju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Iako na tom polju postoji ogroman prostor za napredak, stvari su se promenile znatno na bolje u poslednjih 5 godina, nakon što je potpisan Pariski sporazum

O klimatskim promenama

O klimatskim promenama se na internetu mogu pročitati i mnogi  mitovi i netačne informacije, u ovim tekstovima možeš pročitati malo više o tome.

O klimatskim promenama posledice

Pored navedenih članaka za početno informisanje o klimatskim promenama predlažemo i naredne članke:

Ukoliko te interesuje više detalja, možeš ih pronaći među brojnim tekstovima koje smo objavili na sajtu, samo odaberi koja oblast te najviše zanima, a možeš pogledati i naš vodič za početnike.

Pogledajte naš animirani video o tome zašto se klimatske promene dešavaju i kako ih možemo zaustaviti.