Otopio se najviši vrh Švedske

10/08/2018 autor: Nemanja Milović
0 izvor: b92.net

Led na švedskoj planini Kebnekaise toliko se otopio na letnjim temperaturama da više nije najviši vrh u toj zemlji.

„Strašno”, rekla je Gunhild Ninis Roskvit, profesorka geografije na Univerzitetu u Stokholmu koje godinama meri visinu snega u sklopi istraživanja o klimatskim promenama.

„Ovaj glečer je simbol svih glečera sveta. Sve se topi, sneg se topi, a to utiče na kompletan ekosistem: bilje, životinje, klimu, sve”, rekla je ona.

„Ovde se klimatske promene tako jasno vide”, dodala je.

Kebnekaise je popularno turističko odredište na dalekom severu Švedske. Ima dva vrha – južni koje je pokriven ledom i severni koji je stenovit.

Južni vrh izgubio je četiri metra snega tokom jula.

„Površina nikad nije bila niža. Doslovno vidim kako voda teče sa strane, to nikad nisam doživela”, rekla je profesorka.

Početkom nedelje južni vrh uzdizao se na 2.097 metara, odnosno bio je samo 20 centimetara viši od severnog koji je postojan na 2.096,8 metara.

„Nismo ga merili od tada, ali budući da je temperature bila iznad 20 stepeni Celzijusovih, južni vrh se sigurno otopio ispod nivoa visine severnog”, rekla je ona.

Švedska je u julu zabeležila rekordno visoke temperature i borila se sa desetinama šumskih požara, čak i u arktičkom krugu.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR