2020. je na putu da bude najtoplija godina do sada

Gotovo je sigurno da će 2020. godina biti najtoplija ili druga najtoplija godina dosad, dok su šanse da se nađe na trećem mestu izuzetno niske.

30/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Carbon Brief

Ova godina će biti upamćena i iz mnogih drugih razloga, ali istraživanja pokazuju da je vrlo verovatno da će 2020. godina biti i najtoplija godina otkako su sredinom 1800-ih započela pouzdana merenja temperature.

U nekoliko meseci ove godine zabeležene su rekordne temperature. U maju i septembru 2020. je zabeležena najviša prosečna temperatura ikada za ova dva meseca, dok je svaki mesec u ovoj godini bio među četiri najtoplija od kako se vrše merenja.  

Koristeći podatke dobijene u istraživanjima za prvih 9 meseci godine, procenjuje se da će 2020. godina verovatno biti najtoplija najtoplija godina otkad se vrše merenja. 

Ipak, postoji šansa da se u poslednja 3 meseca godine situacija promeni i da 2020. bude na drugom mestu. Razlog za to je pojava hladne La Ninja faze na Pacifiku koja utiče na smanjenje temperature. Ipak, ono što je gotovo sigurno jeste da će 2020. godina biti najtoplija ili druga najtoplija godina dosad, dok su šanse da se nađe na trećem mestu izuzetno niske.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

2020. godine dostignut je još jedan neslavan rekord – koncentracija ugljen-dioksida, metana i azotnog oksida u atmosferi je, i pored smanjenih emisija usled pandemije koronavirusa, dostigla najviše nivoe ne samo otkad postoje merenja, nego u najmanje nekoliko miliona godina. 

Pokazatelj koliko je ova godina bila vrela je i činjenica da je 2020. godine površina morskog leda na Arktiku bila na rekordno niskom nivou tokom većeg dela leta i da je letnji minimum drugi najniži dosad zabeležen, posle rekordne 2012. godine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR