Amazoniji i ove godine preti opasna sezona požara

U julu je zabeleženo za 28% više požara u Amazoniji u odnosu na 2019. Stručnjaci upozoravaju da trenutni uslovi odgovaraju nekontrolisanom širenju požara

03/08/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: Time, Independent

Više od hiljadu požara buknulo je u takozvanim plućima planete – Amazoniji – u samo jednom danu, 30. jula,što je najveći broj zabeležen za 24 sata u ovom mesecu od 2005. godine.

Tokom čitavog jula brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) registrovao je ukupno 6.803 požara, čime je ova brojka povećana za 28 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Porast u broju požara, koji izuzetno zabrinjava stručnjake, zapravo je primećen i pre početka avgusta, kada obično počinje sezona požara u Brazilu, koji obuhvata 60 odsto ove tropske kišne šume.

Ekološki aktivisti krivca vide u predsedniku ove zemlje Žairu Bolsonaru, navodeći da je podržao ilegalno krčenje šuma i iskopavanje rudnika. Bolsonaro je u više navrata izjavio da je to jedini način da Brazil  ekonomski napreduje. Međutim, pod velikim pritiskom domaće i međunarodne javnosti on je 16. jula odobrio zabranu paljenja amazonske šume u trajanju od 4 meseca.

Eksperti smatraju da ove mere nisu dovoljne, kao i da nisu adekvatno sprovedene, uzevši u obzir da je veliki broj novih požara registrovan i nakon što je navedena zabrana stupila na snagu. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iako se broj još nije približio onom iz avgusta prošle godine, kada je INPE zabeležio 30.900 požara, što je ujedno bio i rekord za taj mesec u poslednjih 12 godina, ekolozi strahuju da bi situacija mogla da se pogorša. Stručnjaci naglašavaju da situacija iz jula ukazuje da je stanje kritično, kao i da već sada znaju da će avgust biti težak mesec, a septembar verovatno i gori.

Dok požare često započinju ljudi ne bi li sebi obezbedili zemljište za poljoprivredne svrhe, vremenski uslovi koje donose klimatske promene, poput visoke temperature vazduha i sušnih perioda, omogućavaju rast i širenje vatrenih stihija van svake kontrole, a uslovi u južnom delu Amazonije u ovom trenutku izuzetno pogoduju takvom razvoju događaja, saopštila je NASA u julu mesecu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR