Novcem od kazne koju plaća naftna kompanija će se čuvati Amazonija

Brazilski vrhovni sud je presudio da deo kazne koju će platiti kompanija Petrobras mora otiću u svrhu očuvanja amazonske prašume

04/06/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: Reuters, The Hill

„Pluća planete Zemlje”, ili amazonska prašuma već dugi niz godina su u opasnosti. Međutim, zabrinutost raste od kako je na mesto predsednika Brazila došao Žair Bolsonaro koji javno govori protiv zaštite životne sredine. Ipak, određene brazilske savezne države uzvraćaju udarac, a deo novca kojim finansiraju zaštitu prašume mogao bi da dođe od kazni koje bi trebalo da plati brazilska državna naftna kompanija.

Svi se sećamo ogromnih požara od prošlog leta, međutim požari nisu jedini faktor koji uništava šumu, već ogromna odgovornost za deforestaciju leži u komercijalnim i poljoprivrednim aktivnostima. Paralelno sa tim, u državnim agencijama koje se bave zaštitom životne sredine dolazi do pada budžeta pa je smanjena mogućnost da se preduzmu mere kojima bi prašuma mogla da se zaštiti. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Brazilska državna naftna kompanija Petrobras se od 2014. godine nalazi u centru velike korupcijske afere pod nazivom „Operacija pranje automobila” u koju je upleteno više stotina političara i biznismena. Prošlogodišnji požari verovatno su, kako prenosi Rojters, bili okidač da brazilski vrhovni sud donese presudu da se deo sredstava od kazne koju kompanija plaća usmeri ka zaštiti životne sredine.

Državne agencije zadužene za ekološka pitanja, mogle bi prema Rojtersovoj računici, na ovaj način da dobiju oko 27 miliona dolara, a ovim novcem će plaćati patrole, džipove, nadzor, osoblje, a neke od agencija će zahvaljujući dodatnim sredstvima angažovati vatrogasce. Međutim, u maju ove godine sud je doneo odluku da se agencijama pojedinih bazilskih država dozvoli da deo ovih sredstava preusmere ka borbi protiv korona virusa.

Prošla godina bila je posebno teška za šume, kako prenosi sajt The Hill. Gubitku šuma su doprineli požari u Sibiru, Australiji i Amazoniji, ali u još većoj meri poljoprivredne i druge ljudske aktivnosti. Prema izveštaju Svetskog instituta za resurse, ukupni gubitak primarnih šuma je prošle godine porastao za oko 3 odsto u odnosu na pretprošlu, a planeta je ukupno izgubila oko 12 miliona hektara primarnih šuma u 2019. Država koja je izgubila ubeljivo najviše šume je upravo Brazil, nadamo se da će ova sredstva pomoći da se ublaže ti gubici.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR