Okrug u Indiji svojim stanovnicima isplaćuje novac za svako drvo na njihovom posedu

Tri godine nakon sadnje drveta, stanovnici mogu da ga stave pod hipoteku za beskamatni zajam koji se može obnavljati godišnje na 10 godina.

04/01/2021 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian

Stanovnici jednog okruga u indijskoj državi Kerala imaju mogućnost da dobiju novčanu nadoknadu ukoliko ne poseku drveće na svojim posedima, kako bi se smanjio rizik od krčenja šuma, prenosi Guardian.

Kerala je poslednjih godina suočena sa propadanjem poljoprivrednog sektora, krčenjem šuma koje je dovelo do gubitka biodiverziteta, ali i klimatskim promenama koje uzrokuju znatno povećanje temperature. Zbog mnogih navedenih problema koji smanjuju uslove za zaradu, poljoprivrednici su primorani da seku drveće kako bi zaradili dodatni novac. 

Zbog svega navedenog, ideja je da tri godine nakon sadnje drveta, stanovnici mogu da ga stave pod hipoteku za beskamatni zajam koji se može obnavljati godišnje na 10 godina. Novac treba da vrate samo ako se drvo poseče. Na taj način stanovnici imaju podsticaj da čuvaju drveće koje im je već na posedima, ali i da zasade novo. Prema planu građanima će se isplaćivati po 50 rupija (oko 0,5 evra) po drvetu.

Kada sagledamo sve uslove o kojima smo govorili, jasno je da projekat bankarstva za drveće pomognut bespovratnom pomoći državne vlade u iznosu od 1.114.104 evra predstavlja znatan podsticaj građanima da ne poseku drveće.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Predsednica lokalne vlade okruga Minangadi, u kome se projekat sprovodi, Bina Vidžajan ističe da je podsticanje sadnje drveća samo prvi korak.

„To je model projekta za čitav okrug Vajanad. Zaživeo je pre tri godine, kada smo pripremili rasadnik sa 33 vrste sadnica u okviru nacionalne šeme grantova za zapošljavanje na selu. Zasadili smo 300.000 sadnica u 250 domova u Minangadiju i zajedničkim prostorijama “, kaže predsednica lokalne vlade.

S obzirom na to da deforestacija znatno utiče na povećanje koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi i na povećanje svetske temperature, jasno je da je preko potrebno da, pre svega, sačuvamo drveće koje je već zasađeno. Upravo zbog toga su podsticaji poput ovih u Indiji odlična ideja da u tome i uspemo.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR