Nadomak Rudarskog basena Kolubara, đaci i umetnici oslikali mural o energetskoj tranziciji koji prečišćava vazduh

S obzirom na položaj mesta Rudovci, mlađe generacije se kroz novi eko-mural upoznaju sa kompleksnom tematikom koja utiče na njihov kvalitet života

13/11/2023 autorka: Redakcija
0 izvor: Saopštenje
Fotografija: 1+1=3 kreativni tim

Đaci osnovne škole „Rudovci” koja se nalazi u neposrednoj blizini Rudarskog basena Kolubara su, zajedno sa umetnicima, oslikali eko-mural specijalnim bojama koje upijaju štetne čestice iz vazduha. Na taj način su se oni koji naviše zavise (ali i stradaju) od upotrebe uglja, na kreativan i neposredan način, upoznali sa kompleksnom tematikom koja direktno utiče na njihov kvalitet života.

Kako se navodi, eko-mural oživljava putem mobilne aplikacije „proširene realnosti” (Augmented Reality) koja posmatraču putem telefona pušta filmiće i stripove gde se Ugi, Sunčica i Vetar dogovaraju o pravednoj raspodeli poslova.

„Naša škola se odlučila na realizaciju ovog ekološkog projekta, pre svega kako bi našim učenicima na jedan poseban i jedinstven način, kroz izradu murala, predstavila i upoznala učenike o zdravim vidovima dobijanja energije”, kaže Nebojša Delić, direktor OŠ „Rudovci”. „Pošto se naša škola i mesto gde je ona, kao i učenici, nalaze na samom obodu kopa uglja i mesta odakle je i počelo njegovo kopanje i da su ugalj i drva osnovni vidovi dobijanja toplotne energije, smatrali smo da je to potrebno predstaviti našim učenicima, i ukazati im i na druge mogućnosti dobijanja energije.”

Bojom koja upija štetne čestice iz vazduha obojeno je 30 kvadratnih metara školskog zida u mestu Rudovci, a jedan kvadratni metar boje ima efekat čišćenja vazduha jednak jednom drvetu

U Rudovcima je obojeno 30 kvadratnih metara školskog zida bojom koja upija štetne čestice iz vazduha. Firma Boysen KnoxOut je proizvela boju koja putem kristalizacije pretvara azot-dioksid u vodonik, a spira ga kiša. Istraživanja pokazuju da jedan kvadratni metar boje ima efekat čišćenja vazduha koliko i jedno drvo, stoji u saopštenju. Na inicijativu CAN Europe, sličan mural je oslikan prošle godine u Beogradu.

Odlazak u Rudovce je ključan pomak u smeru otvaranja veoma važne teme – dekarbonizacije i pravedne tranzicije – što podrazumeva postepen prelazak na obnovljive i čiste izvore energije. Lokalna zajednica najviše zavisi od rudnika i zbog toga mora učestvovati u odlučivanju i planiranju energetske tranzicije, odnosno svoje budućnosti.

„Važno nam je što smo na mestu gde je nastala rudarska kolonija otvorili temu postepenog prelaska na obnovljive izvore energije. To će se neminovno desiti, i verujemo da će to dočekati naša deca. Zbog toga deca treba da znaju da postoje različite mogućnosti koje treba pametno ostvariti”, objašnjava ko-autorka projekta Katarina Ćirilović.

Rudovci se nalaze na obroncima Rudarskog basena Kolubara, i upravo tu je šezdesetih godina prošlog veka počelo kopanje uglja, stoji u saopštenju.

Na putu za Rudovce, nakon prolaska kroz pustoš RB Kolubara i površinski kop, ulazimo u selo koje je veoma prijatnog izgleda, sa uređenim baštama, okruženo zelenim brdašcima. Međutim, miris vazduha govori više jezika, piše u saopštenju. Bez obzira na to što istraživanja pokazuju da je prekomerno aero-zagađenje dovelo do smrti 12.700 građana tokom 2019. godine u Srbiji, poznato je da se zagađenje vazduha ne smanjuje.

U Srbiji, čak 9 gradova beleži zagađenje česticama PM 2,5 koje je veće nego kod najzagađenijih gradova u Evropskoj uniji

Kakva budućnost je moguća za region koji decenijama u potpunosti zavisi od eksploatacije uglja?

Prema pisanju autora projekta, odgovor na ovo pitanje mogu imati samo pravovremeno obavešteni i informisani građani i građanke, koji su sposobni da učestvuju u procesu donošenja odluka i planiranju svoju budućnost. Pomoć države u ovom procesu je od ključnog značaja.

Poznato je da ugalj postepeno nestaje i da već sada koristimo nisko kalorični lignit (zima 2021. g). Zbog toga je važno da se diskusija o prelasku sa uglja javno otvori na području najvećeg pogona za proizvodnju struje – Kolubare, odnosno administrativnog centra Lazarevac.

„Gradovi širom Srbije i regiona često su na vrhu lista najzagađenijih gradova na svetu,” ističe Maša Perović, ko-autorka projekta. „Prema poslednjim istraživanjima, više od polovine građana naše zemlje živi u područijima u kojima je vazduh prekomerno zagađen, zbog čega ljudi često oboljevaju, pa i umiru. Međutim, 80% struje dobijamo iz termoelektrana koje su zastarele i ispuštaju otrovne materije, a država još uvek nije donela jasan plan o prelazu na zdravu energiju. Prelazak na obnovljive izvore energije ima više prednosti. Pored čistije životne sredine, reč je i o energetskoj nezavisnosti.”

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ideja o muralu i stripu Energy Superheroes je počela tako što je urađeno istraživanje javnog mnjenja u Lazarevcu na temu postepenog prelaska sa uglja na druge obnovljive energente. Istraživanje je 2021. godine sproveo CAN Europe, i svedoči o strahu, neizvesnosti i neverici da je ugalj moguće zameniti nekim drugim izvorima energije.

Na osnovu istraživanja je nastao strip Energy Superheroes koji objašnjava proces prelaska na nove izvore energije do 2050. godine.

Grafiti umetnici i đaci u jednoj beogradskoj školi oslikali mural koji upija zagađenje vazduha
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR