Naftna kompanija Ekson zapanjujuće precizno predvidela globalno zagrevanje još sedamdesetih

Nova studija otkriva šta je to o klimatskim promenama znao Ekson i koliko su njihove klimatske projekcije bile ispravne

16/01/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Wikimedia Commons / Mike Mozart / Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Jedna od najvećih naftnih kompanija na svetu, Ekson Mobil, zapanjujuće tačno predvidela je kako će temperature rasti u kontekstu globalnog zagrevanja pre više od 50 godina.

Kako je prethodno utvrđeno, kompanija je u internim dokumentima pominjala opasnosti još sedamdesetih godina prošlog veka uprkos tome što je u javnosti poricala negativan uticaj sagorevanja fosilnih goriva na planetu. Neka tela industrije, kao što je Američki institut za naftu (API), prepoznala su rizike još i ranije, pedesetih godina prošlog veka.

Ipak, nova studija, objavljena u naučnom časopisu Science, otkriva šta je to o klimatskim promenama znao Ekson i koliko su njihovi uvidi, izneti kroz izveštaje i modele od 1977. do 2003, bili precizni.

Koristeći statističke tehnike, autori su proračunali da je između 63 i 83% klimatskih projekcija, koje su izradili naučnici Ekson Mobila, ispravno ustanovilo posledično globalno zagrevanje.

Prognozirani prosečan porast temperature usled sagorevanja fosilnih goriva, u okviru kompanijskih analiza, iznosio je između 0,2 i 0,4 °C u toku decenije što su gotovo jednako vešte prognoze kao u nezavisnim naučnim i vladinim krugovima.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

No, tu ne staje ostvarenje Eksonovih predviđanja: kompanija je pretpostavljala da će globalno zagrevanje, izazvano ljudskim aktivnostima, biti prepoznato dvehiljaditih. Takođe su otprilike znali kolike emisije ugljen-dioksida bi dovele do opasnog porasta temperature.

Ekson Mobil je demantovao ove navode.

Ova kompanija, baš kao i njene koleginice iz istog sektora, vodi dugogodišnju agresivnu kampanju kako bi diskreditovala nalaze klimatologa.

Primera radi, još 2013. Reks Tilerson, tadašnji izvršni direktor Ekson Mobila, rekao je da klimatski modeli „nisu kompetentni” i da „postoje neizvesnosti” u pogledu uticaja sagorevanja fosilnih goriva.

Naftna industrija i klimatske promene: nekada su lagali, sada zloupotrebljavaju istinu

Studija samo stvara dodatni pritisak na kompaniju: na mnogim američkim sudovima aktivisti su već pokrenuli tužbe protiv Eksona koje se tiču širenja dezinformacija o klimatskim promenama u svrhe zaštite poslovanja.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR