Tipična sezona berbe grožđa u Francuskoj traje od septembra do oktobra, ali tradicionalni vinarski kalendari postaju stvar prošlosti. Klimatske promene direktno utiču na vinogradarstvo, pomerajući početak berbe čak za nekoliko nedelja unapred.
Ove godine, berba je u francuskim vinogradima počela već u drugoj polovini avgusta, jer su grozdovi ranije sazreli.
Ranije sazrevanje grožđa, a posledično i raniji početak berbe, direktan je odgovor na uzavrelo leto obeleženo toplotnim talasima i sušom sa temperaturama koje su se mestimično išle i blizu 40 °C.
Dve strane medalje: Izazovi i prilike
Prema zvaničnim podacima, berba grožđa danas kreće tri nedelje ranije nego osamdesetih godina prošlog veka. U nekim regijama, odstupanja od nekadašnjih normi su još dramatičnija.
U Zamku Karbonje, poznatom vinskom imanju u regiji Bordo, radnici su počeli da beru grožđe još 19. avgusta. U proteklim decenijama, to se dešavalo tek sredinom septembra.
Ali nije stvar samo u tome što zbog vrućina grozdovi ranije sazrevaju, već takođe sadrže i više šećera… A tokom fermentacije, grožđe sa većim sadržajem šećera pretvara se u vino sa većim sadržajem alkohola.
Visok nivo alkohola nije naročito popularan među ljubiteljima belog vina, a uz to se kosi i sa strogim propisima o zaštićenim oznakama porekla. Srećom, grožđe sa višim šećerom ne zauzima velike površine i porodica Peren, u čijem je vlasništvu Zamak Karbonje, nada se da će ga uravnotežiti kasnijom berbom sa glinenog zemljišta, čime bi se finalni nivo alkohola spustio na optimalnih 12-13%.
Zavisno od lokacije, sorte vinove loze, uzgoja grožđa i načina proizvodnje vina, klimatske promene imaju kako negativne, tako i pozitivne posledice po vinogradarstvo i vinarstvo. A Zamak Karbonje je, po svemu sudeći, više na dobitku nego na gubitku.
„Prethodno, u periodu od deset godina, imali smo dve sjajne berbe, oko pet prosečnih i oko tri koje su mogle da budu loše”, otkriva Erik Peren, vlasnik vinarije.
„Sada, sa ovim zagrevanjem, imamo mnogo viši kvalitet u našim vinima.”
KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER
Berba grožđa počela je i u Srbiji. Kako prenose domaći mediji, ove godine klimatski uslovi nisu smetali brojnim sortama, pa se očekuje bolji rod od prošlogodišnjeg.
„Možemo reći, a to je i nekoliko naučnih istraživanja i potvrdilo, da klimatske promene imaju više pozitivan nego negativan efekat na naše vinogradarstvo i vinarstvo kada je kvalitet i tipičnost vina u pitanju”, ocenio je dr Darko Jakšić iz Centra za vinogradarstvo i vinarstvo u intervjuu za naš portal objavljenom u junu 2022. godine.
Ipak, to ne znači da u toplijoj Srbiji sve ide glatko: prošle godine zbog jako velike vrućine tokom dana, u Vršcu je prvi put primenjena noćna berba grožđa kombajnima zarad očuvanja kvaliteta grozdova.