Najveći glečer na Dolomitima mogao bi da nestane za 15 godina

Marmolada, najveći glečer na Dolomitima, izgubila je preko 80% zapremine u poslednih 65 godina

03/09/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: The Guardian

Istraživači sa Univerziteta u Padovi upozoravaju da bi najveći italijanski glečer Marmolada, poznat i kao Kraljica Dolomita, mogao da nestane za 15 godina, a kao glavni uzrok navode zagrevanje usled povećane koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi.

Zapremina Marmolade, koja se nalazi oko 100 kilometara severno od Venecije na visini od 3343 metra, već se smanjila usled globalnog zagrevanja, tvrde italijanski istraživači  u radu koji će ove godine biti objavljen u Journal of Glaciology.

Zapremina lednika, koji je jedan od najproučavanijih u Italiji i čija se merenja vrše od početka 20. veka, 1954. godine iznosila je 95 miliona kubnih metara, dok danas iznosi samo 14 miliona, što je smanjenje od preko 80 %. Zato je autori rada poistovećuju sa „prirodnim termometrom“ klimatskih promena, kako prenosi Gardijan.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Italijanski glaciološki komitet prati 200 glečera u ovoj zemlji, a jedan od članova i autora pomenutog istraživanja, profesor geofizike Aldino Bondesan, izjavio je da se kratkoročno i lokalno ne može preduzeti ništa kako bi se glečer spasio, već da napori moraju biti globalni.

Naime, širom sveta klimatske promene dovede do otapanja glečera, što dalje vodi porastu nivoa mora i poplavama. Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, na Alpima su glečeri upola manji u odnosu na početak 20. veka.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR