Google na meti prvoaprilske šale Exctintion Rebellion-a

Njujorška grupa Exctintion Rebellion je na kreativan način skrenula pažnju tehnološkom gigantu Google-u da nije u redu da podržavaju organizacije koje šire klimatski skepticizam

02/04/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: klima101

Prvog aprila na sajtu agreengoogle.com osvanulo je saopštenje da Google prestaje da finansira organizacije koje poriču da klimatske promene postoje ili rade na suzbijanju akcija vezanih za borbu protiv klimatskim promena. Kako se navodi u saopštenju, ova velika svetska kompanija od sada ima nultu toleranciju za finasiranje ovakvih grupa.

U tekstu se navodi da ih je na odluku podstakla i pandemija virusa korona koja je pokazala koliko je važno zaštiti se od dezinformacija, jer time se štiti i čovečantvo u celini, ali i najugorženiji pojedinci. Može se povući i paralela sa klimatskim promenama o kojima kruže mnoge lažne vesti koje mogu čitavu planetu da vode ka katastrofi umesto sprečavanja dramatičnih događaja. Ignorisanje nauke je u i jednom i u drugom slučaju pogubno.

Google se dalje izvinjava svim zaposlenima, akcionarima, klijentima i korisnicima što im je profit bio preči od dobrobiti planete i što su indirektno pomogli nanošenje štete budućim generacijama. Međutim, u pitanju je samo prvoaprilska šala. Google nije zaista doneo ovakvu odluku, već ih putem ovog, lažnog saopštenja, njujorška grupa Extinction Rebellion upozorava da razmisle ponovo o svojim poslovnim odlukama.

Sve ovo ipak je mnogo više od šale. Mada je Google ugljenično neutralna kompanija i dosta ulaže u obnovljive izvore, na njihovom sajtu se može pronaći spisak organizacija koje finansira, a među njima zaista ima onih koji nanose veliku štetu borcima protiv klimatskih promena. Kada su Sjedinjene Američke Države objavile da se povlače iz Pariskog sporazuma, predstavnici Google-a su javno rekli da su ovim potezom razočarani, ali sa druge strane ni tada nisu prestali da finansiraju organizaciju koja je u velikoj meri uticala na administraciju Donalda Trampa da donese ovu odluku.

U oktobru prošle godine list Guardian, jedan od najvećih medijskih boraca protiv klimatskih promena, objavio je sporna finasiranja iza kojih stoji kompanija Google pomažući onima koji šire dezinformacije o klimi, a mnoge od njih i direktnije ugrožavaju životnu sredinu. Tom prilikom predstavnici kompanije su kao obrazloženje naveli svoj plan da finansiraju predstavnike različitih političkih pravaca ukoliko se zalažu za ‚‚snažne tehnološke politike”. Osim toga, rekli su da je Google učestvovao i u finansiranju bitnih klimatskih događaja, kao što je klimatski samit u San Franicsku 2018. godine.

Jedna od najvećih svetskih kompanija je na borbu protiv klimatskih promena svakako delovala u oba smera – podržavajući je i ometajući. Aktivisti gaje nadu da će ovu prvoaprilsku šalu ipak shvatiti ozbiljno i neke odluke promeniti.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR