Na Bahamima je sagrađena prva klimatski otporna kuća koja uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere

Pri izgradnji obične kuće, emitovaćemo i do 100 tona ugljen-dioksida zavisno od veličine i korišćenih materijala. Inovativni „Dom za svet” na Bahamima će, za vreme svog životnog veka, upiti skoro dva puta više ovog gasa koji zagreva atmosferu. Na koji način?

23/10/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Nedavno sagrađena kuća na Bahamima predstavlja pravu revoluciju u građevinskom sektoru. Nasuprot konvencionalnim građevinama čija izgradnja rezultuje visokim karbonskim otiskom, ovo je, kako se navodi, prva klimatski otporna kuća koja upija ugljen-dioksid iz atmosfere.

Kako se procenjuje, ovaj dom od 115 kvadratnih metara će u toku svog životnog veka ukloniti i izbeći oslobađanje preko 182 tone ugljen-dioksida, što je količina koju u toku godine uskladišti 5.200 hiljada stabala drveća. Sa druge strane, u kuće kakve znamo, zavisno od veličine i upotrebljenih materijala, „ugrađeno” je, prema nekim računicama, između 15 i 100 tona ugljen-dioksida, a emisije tokom života samog objekta postaju i veće od toga.

Nesvakidašnji stambeni objekat, nazvan „Dom za svet”, podignut je u cilju ublažavanja klimatskih promena, a u planu je da se sagradi još 999 istih.

Ali kako se uopšte stiglo do toga da jedna građevina bude karbonski negativna?

Ključ je u betonu iza kojeg stoji američka kompanija Partanna.

Tradicionalni beton pravi se od vode i agregata poput peska i cementa. Upravo je cement jedan od glavnih razloga zašto je proizvodnja betona odgovorna za ispuštanje čak 8% gasova koji zagrevaju atmosferu na globalnom nivou, što je više i od avio-saobraćaja.

U „Domu za svet” cement je zamenjen sopstvenim vezivom na bazi prirodnih i recikliranih materijala (kao što je čelična šljaka) koji se aktiviraju slanom vodom. U toj interakciji dolazi do zarobljavanja ugljen-dioksida.

I ne samo to, već materijal u dodiru sa slanom vodom postaje sve jači. Zbog toga je beton, koji proizvodi Partanna, posebno privlačan za priobalne zajednice kao što su Bahami.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U poređenju sa naširoko zastupljenim betonom, Partanna alternativa ima još jednu prednost: mešavina očvršaćava na temperaturi okolnog vazduha, što znači da se tako izbegava primena visokoenergetskog procesa koji takođe doprinosi globalnom zagrevanju, stoji na sajtu.

Prototip „Doma za svet” samo je jedna od rastućih opcija za ozelenjavanje građevinarstva. U kombinaciji sa solarnim panelima, sistemom za sakupljanje vode i komposterom, inovacija bi mogla da bude važno sredstvo na putu ka održivijoj gradnji.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR