Kako klimatski park u Kopenhagenu pomaže gradu da se izbori sa poplavama?

Klimatski park se nalazi na nizbrdici, a dizajneri su odlučili da naprave nasipe sa tri strane parka, koji služe kao zidovi bazena

05/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: fastcompany.com

Veliki klimatski park u Kopenhagenu dizajniran je tako da tokom iznenadnih oluja može da skladišti preko 22 miliona litara vode, kako bi se sprečile poplave na ulicama ovog grada i preopterećenje kanalizacione mreže.

Kopenhagen je obalski grad, koji se često suočava sa olujama. Poslednjih godina su, pod uticajem klimatskih promena, iznenadne oluje sa ekstremnim količinama padavina postale učestalije, i uzrokuju velike poplave.

Ovaj park je nastao dvadesetih godina prošlog veka u siromašnijem delu grada, ali, uz nove izazove koje nose klimatske promene, on je preuređen tako da u svojim rezervoarima može da skladišti veliku količinu vode (više od 9 olimpijskih bazena) koja bi se inače zadržala na ulicama i izazvala ozbiljnu štetu.

Klimatski park se nalazi na nizbrdici, a dizajneri su odlučili da naprave nasipe sa tri strane parka, koji služe kao zidovi bazena. Četvrta strana, koja je zapravo na najvišem delu, ostala je otvorena kako bi na tom mestu voda sa ulica mogla da prodire u park i zadrži se u njemu. Takođe, neki delovi parka, kao što su tereni za golf i hokej i ružičnjaci, ukopanii su nekoliko metara kako bi mogli da služe kao rezervoari za vodu.

Princip je zamišljen tako da tokom oluje voda iz naselja teče u podzemni rezervoar u parku, gde se skladišti kako bi kasnije pomoću nje radile fontane, ali i kako bi park mogao da se navodnjava u slučaju suše. Međutim, ukoliko su padavine obilnije, rezervoari se napune, a voda dalje ispunjava teren za hokej, pa onda i ružičnjake. Na taj način se park puni poput bazena. 

Kada se kanalizacioni sistem nakon oluje osposobi da primi više vode, kapije nasipa se otvaraju i voda polako ističe.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ovaj sistem za odbranu od poplava se pokazao kao izuzetno efikasan, te Kopenhagen planira još 300 sličnih projekata. Takođe, i drugi gradovi razmatraju slične opcije – javni trg u Roterdamu u sušnim danima služi kao košarkaški teren, dok se tokom jakih oluja koristi za skladištenje vode.

I Srbija se sve češće suočava sa obilnim padavinama i poplavama. Prethodne dve godine smo u Beogradu svedočili da su pojedine ulice nakon letnjih oluja bile potpuno pod vodom. Sigurno je da bi sistem poput klimatskih parkova mogao da pomogne da se takva situacija spreči, da se na jednostavan način skladišti veoma velika količina vode i predupredi šteta. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR