Čestice mikroplastike pronađene na Mont Everestu

Mikroplastika je pronađena u svim uzorcima snega koji su prikupljeni na 11 lokacija na Mont Everestu

23/11/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian

Samo nekoliko stotina metara ispod Mont Everesta, najvišeg planinskog vrha na svetu, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 8850 metara, pronađene su čestice plastike. 

Mikroplastika je pronađena u svim uzorcima snega koji su prikupljeni na 11 lokacija na Mont Everestu. Uzorci su prikupljani na različitoj visini, u rasponu od 5300 do 8440 metara.

Najveće koncentracije mikroplastike pronađene su oko baznog kampa, gde planinari provode najviše vremena, a smatra se da vlakna najverovatnije potiču sa odeće, šatora i užadi koje su koristili, rekli su naučnici. 

Smeće na Everestu, na koji se samo 2019. godine popelo najmanje 880 ljudi, već dugo muči naučnike. Međutim, novo istraživanje je prvo kojim se procenjuje mikroplastično zagađenje koje podrazumeva čestice manje od 5 milimetara, teško je vidljivo golim okom, ali kod čoveka može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu One Earth, a analizirani uzorci su prikupljeni tokom ekspedicije National Geographic 2019. Naučnici su u uzorcima snega otkrili prosečno 30 čestica mikroplastike po litru vode, dok je u najzagađenijem uzorku pronađeno 119 čestica po litru. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prethodna istraživanja o zagađenju mikroplastikom u udaljenim delovima švajcarskih Alpa i francuskih Pirineja ukazuju na to da i vetar može prenositi plastične čestice iz udaljenih mesta.

Ovo nije izolovan slučaj pronalaska čestica mikroplastike u najudaljenijim delovima Zemlje. U Marijanskom rovu, najdubljoj tački planete, plastični otpad je pronađen 2018. godine.

Milioni tona plastike se godišnje izgube u životnoj sredini, a često se dešava da plastika povredi divlje životinje koje je jedu misleći da je hrana. Ne samo životinje, već i ljudi nesvesno u svoj organizam unose plastiku, tačnije njene mikročestice, koje se nalaze u hrani i vodi, ali i u vazduhu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR