Najavljena nova verzija Beyond Burgera

Iz kompanije najavljuju da će novi Beyond Burger biti ukusniji i zdraviji od prethodnog, a trebalo bi da i cena bude niža.

28/04/2021 autorka: Milica Simonović
0
Photo: beyondmeat.com

Od sledećeg ponedeljka, kompanija Beyond Meat, lansiraće na američko tržište Beyond Burger 3.0, proizvod na biljnoj bazi, nove formulacije koji sadrži manje masti, zasićenih masnih kiselina i ima manju kalorijsku vrednost u odnosu na prethodnu verziju, ali i na burger životinjskog porekla napravljen od goveđeg mesa. Sa druge strane, sadržaj proteina nove verzije burgera na biljnoj bazi ostaće veći u odnosu na goveđi.

Pored toga, ova kompanija, čiji se burger napravljen od biljnih proteina mogao naći i na domaćem tržištu, tvrdi da je ukus nove formulacije još sočniji i mesnatiji. Takođe, Beyond Meat ima za cilj i da svoje proizvode učini cenovno konkurentnim mesnim proizvodima, a novi Beyond Burger bi trebalo da bude još jedan korak u tom pravcu.

Kako nastaje „nemogući" burger bez mesa?

Kako se svest širom sveta o ovom problemu podiže, tako raste potražnja za alternativnim proizvodima na biljnoj bazi koji imitiraju poznati ukus mesa, što stvara tržišni prostor za kompanije kao što je Beyond Meat. Proizvodi ove kompanije, bazirane u Los Anđelesu, napravljeni su na biljnoj bazi tako da imitiraju burgere, ćufte, kobasice i mleveno meso.

Beyond Meat na svom veb-sajtu navodi da je u analizi koju je sproveo Univerzitet Mičigen poređen uticaj na životnu sredinu proizvodnje burgera ove kompanije i goveđeg burgera. Rezultati analize pokazali su da se za proizvodnju biljnog burgera utroši 99 odsto manje vode, upotrebi 93 odsto manje zemljišta, potroši 46 odsto manje energije i emitije 90 odsto manje gasova sa efektom staklene bašte.

Napori ove i sličnih kompanija da obezbede alternativnu ishranu dobijaju sve više publiciteta u svetlu razumevanja važnosti ishrane i njenom uticaju na klimatsku krizu. Zbog toga američka vlada trenutno trpi kritike javnosti zbog nedostatka državne finansijke pomoći ovoj industriji, za razliku od mesne industrije koja ovu pomoć dobija.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Koliko je tema ishrane potencijalno kontroverzna pokazuje i velika buka koja se u Americi podigla nakon lažne vesti da će svaki građanin ove države morati da ograniči udeo crvenog mesa u ishrani na jedan burger mesečno kako bi se ispunili ciljevi koje je predsednik Bajden najavio na klimatskom Samitu prošle nedelje.

Ovu vest je ubrzo morala da demantuje i Bela kuća, međutim, iako izbacivanje crvenog mesa iz ishrane nije obavezno, to ne menja činjenicu da industrija mesa značajno doprinosi globalnom zagrevanju. Mišljenje stručnjaka je da se emisije iz ovog izvora moraju smanjiti, ne bi li se dostigle ukupne neto-nulte emsije.

Ukoliko želite da probate jedan od proizvoda ove inovativne kompanije i proverite da li burger na bazi biljaka zaista može da ima ukus mesa, ali i da smanjite svoj negativni uticaj na životnu sredinu, u Srbiji je bilo moguće pronaći pakovanje od 10 Beyond Burgera. Cena možda za sada nije svakome pristupačna, ali sa najavljenim probojem u smanjenu cena, postoji mogućnost da se ovakva situacija promeni.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR