Održane radionice „Građenje veze između nauke i medija”

Cilj je bio unaprediti saradnju naučnika i novinara ako bi se poboljšao kvalitet izveštavanja o temama koje su od velikog javnog značaja.

14/04/2022 autor: Nemanja Milović
0

Klima101 je u martu organizovala seriju radionica sa idejom građenja veze između nauke i medija, a sve u cilju unapređenja novinarskog izvrštavanja o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

Aktivnosti su sprovedene u okviru međunarodnog projekta „Mediji i nauka” (Jornalism and Science) koji Klima101 sprovodi zajedno sa partnerima iz Mađarske, Rumunije i Bugarske. Ovaj projekat je deo Evropske klimatske inicijative (EUKI) nemačkog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost.

U sredu i četvrtak 23. i 24. marta održane su pojedinačne radionice za novinare i naučnike koje su vodili profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i naučni novinar Slobodan Bubnjević koji radi kao saradnik na Institutu za fiziku.

Radionice su se sastojale iz teorijskog dela tokom kojih su predavači sa svakom od grupa podelili svoja iskustva i približili im kako može da izgleda uspešna saradnja naučnika i novinara, dok je nakon toga usledio praktičan deo tokom kog su novinari na svojoj radionici 23. marta postavljali konkretna pitanja za naučnika ili naučnicu sa kojim su bili upareni, dok su sutradan naučnici uz pomoć mentora odgovarali na postavljena pitanja.

Na taj način su učesnici mogli da prođu kroz ceo proces i dobiju konkretne savete i povratne informacije od predavača koji su im ukazali koje elemente mogu da unaprede.

Radionica za novinare održana 23. marta

U četvrtak 31. marta održana je zajednička radionica na kojoj su novinari i naučnici komentarisali postavljena pitanja i odgovore, a nakon zvaničnog dela bilo je upriličeno i druženje upoznavanje između predstavnika obe grupe kako bi se izgradile dugotrajne veze i saradnja.

Pored zajedničke radionice 31. marta je za naučnike održana i radionica televizijskog nastupa koju je vodila novinarka RTS-a Slavica Gligorović. Tokom koje je sa učesnicima simulirano TV uključenje i odgovoranje na nekoliko pitanja za TV prilog.

Deo treninga za TV nastup održanog 31. marta

Zaključak svih učesnika radonice je da je u današnje vreme kada u javnostima ima puno dezinformacija, više nego ikada ranije potrebno da se glas eksperata čuje kada su u pitanju teme od javnog značaja. I predstavnici obe grupe su istakli da im je sada jasnije šta je ono što ‘druga strana’ traži i šta su stvari koje su joj važne tako da veruju da će saradnja ubuduće funkcionisati na bolji i efikasniji način.

Rezultat radionica je i zajednička online grupa na kojoj se nalaze svi učesnici, a koja treba da olakša buduću saradnju.

Detalj sa zajedničke radionice održane 31. marta

Radionica Građenje veze između nauke i medija održava se u sklopu međunarodnog projekta “Mediji i nauka” (Jornalism and Science) koji Klima101 sprovodi zajedno sa partnerima iz Mađarske, Rumunije i Bugarske. Ovaj projekat je deo Evropske klimatske inicijative (EUKI) nemačkog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR