U Srbiji zabeleženo više od 3000 požara od početka oktobra

Od početka oktobra na teritoriji Srbije bilo je više od 3000 požara na otvorenom, što je trenutno čini najugroženijim područjem u Evropi

30/10/2019 autorka: Jovana Nikolić
0

Od nedelje, 27. oktobra, kada je požar zhvatio Staru planinu, požari na teritoriji Srbije ne prestaju, a zbog nepristupačnog terena teško se mogu lokalizovati i ugasiti. Procenjuje se da gori nekoliko desetina hektara, a u gašenju je angažovano oko 200 vatrogasaca. Osim na Staroj planini, šumski požari bukte i kod Trgovišta, Vranja, Prokuplja i Bosilegrada, a na pojedinim područjima proglašena je vanredna situacija.

Prema podacima MUP-a, od početka oktobra na teritoriji Srbije bilo je više od 3000 požara na otvorenom, što je trenutno čini najugroženijim područjem u Evropi. To potvrđuje i mapa na Nasinom sajtu za praćenje požara FIRMS na kojoj se jasno vidi da na Balkanu ima znanto više požara nego u ostatku Evrope, a da u tome prednjači Srbija.

Uzrok šumskih požara na teritoriji Srbije nije poznat, a očekuje se da narednih dana padavine pomognu u njihovom gašenju. Dva dana pre izbijanja požara na Staroj planini, na sajtu preduzeća Srbija šume objavljen je apel građanima da postoji povećan rizik od pojave šumskih požara. U tom apelu se navodi da je u celoj zemlji veliki rizik zbog izrazito dugog sušnog perioda i visokih temperatura za ovo doba godine. O ovome smo između ostalog i pisali u tekstu koji smo objavili prošle nedelje.

U istom saopštenju iz Srbija šume podsećaju građane u kojim uslovima i na kojim mestima ne bi trebalo da pale vatru. Međutim, mapa američke agencije NASA pokazuje da je najveći broj požara u Srbiji na njivama Vojvodine pa se javljaju pretpostavke da su uzrokovani ljudskim faktorom. Brojni mediji prenose izjave stručnjaka iz oblasti poljoprivrede koji upozoravaju da stanovništvo često pali strnjiku iako ova aktivnosti mogu naneti samo štetu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR