Kineske kompanije proizvele prvi električni automobil sa natrijum-jonskim baterijama

Napravljen je prvi veliki korak ka električnim automobilima koji ne bi morali da koriste litijum-jonske baterije

25/02/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Wikimedia / JustAnotherCarDesigner / CC BY-SA 4.0

Model Sehol E10X ušao je u istoriju kao prvi električni automobil u koji su, umesto litijum-jonskih, ugrađene natrijum-jonske baterije – i mogao bi da bude najava potpuno nove ere elektromobilnosti koja donosi jeftinije i održivije kretanje na struju. U pitanju je vozilo koje je tek u fazi testiranja i treba da pokaže potencijal primene natrijum-jonskih u električnim automobilima. 

Do sada su se natrijum-jonske baterije koristile u električnim dvotočkašima i za skladištenje energije.

Međutim, kineske kompanije Hina Battery i JAC demonstrirale su potencijal natrijuma da zameni litijum čak i u četvorotočkašima. U četvrtak, 23. februara, one su predstavile svoj pionirski proizvod, električni automobil sa natrijum-jonskim baterijama.

Kapacitet baterije u vozilu iznosi 25 kilovat-časova što direktno utiče na razdaljinu koju vozač može da pređe uz jedno punjenje, a koja kod Sehol E10X, opremljenog natrijum-jonskim baterijama, ide do 252 kilometra.

Domet prosečnog električnog automobila nije mnogo veći – 341 kilometar. Svakako, treba uzeti u obzir da je Sehol E10X manji model te da ovo poređenje možda nije pravedno, kao i da bi konkurentima slične veličine bolje parirao.

Bitnu ulogu u kilometraži igra i gustina energije u baterijama. U slučaju natrijum-jonskih ona je trenutno 120 Wh/kg. Dok je u slučaju litijum-jonskih ova brojka viša.

Mada su natrijum-jonske baterije kao koncept postojale još od sedamdesetih godina prošlog veka, upravo ovde ležala je jedna od ključnih prepreka njihovom usvajanju – niža gustina energije znači da su za istu snagu neophodne veće baterije, pa upotreba natrijuma u elektromobilnosti nije bila ekonomična. Samim tim, one su takođe i teže.

Krajem prošlog veka litijum-jonske baterije pokazale su se kao komercijalno isplativije, ali je nakon 2010. interesovanje za natrijum-jonske baterije počelo da raste zbog rastućih cena sirovina za proizvodnju ovih prvih.

Električni četvorotočkaši sa natrijum-jonskim baterijama napune se potpuno za svega 15-20 minuta. Pored bržeg punjenja, njihova velika prednost u odnosu na konvencionalne automobile na struju jesu i bolje performanse pri niskim temperaturama.

Cene Sehol E10X kreću se u rasponu od 6.300 do 10.400 evra, a procenjuje se da životni vek ovog modela sa natrijum-jonskim baterijama može da potraje 2.000 ciklusa punjenja. Kako će se natrijum-jonske verovatno unapređivati, i na tom polju bi mogle da postanu konkurentne litijum-jonskim čiji je rok trajanja trenutno oko 3.000 ciklusa punjenja. 

Takođe, stručnjaci veruju da bi proizvodnja natrijum-jonskih baterija bila jeftinija u odnosu na litijum-jonske. S obzirom na lakšu eksploataciju, očekuju se niži troškovi za sirovinu.

Povrh svega, brojni eksperti kritikuju proizvodnju litijuma zbog negativnog uticaja na životnu sredinu. Litijum ne nailazi ni na odobravanje šire javnosti – a to smo mogli da vidimo i iz primera srpske borbe protiv Rio Tinta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ipak, kako bismo se izborili sa klimatskom krizom, neophodan nam je čistiji saobraćaj. Vodeća tehnologija koja u ovom trenutku omogućava transport bez sagorevanja fosilnih goriva su litijum-jonske baterije, a da li će u budućnosti temelj elektromobilnosti biti natrijum – ostaje da vidimo.

Naravno, testni model automobila sa novim baterijama tek je početak priče. U narednim godinama one bi trebalo da se unaprede, a na nama je da nastavimo da pratimo da li će i u kojoj meri moći da zamene litijum-jonske.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR