Španija se bori sa dugotrajnom sušom: To je vodeća briga za naciju na duge staze, izjavio premijer

Premijer Španije, Pedro Sančez, upozorio je zakonodavce na posledice visokih temperatura i manjka padavina koje su zemlje dovele u stanje dugotrajne suše

24/04/2023 autorka: Jelena Kozbašić
1

Španski premijer Pedro Sančez je prošle nedelje u parlamentu izjavio da smatra da će akutna suša postati jedna od vodećih briga za zemlju tokom narednih godina i da će se ovaj problem naći u središtu političkih i teritorijalnih debata.

Uprkos tome što je ovaj mesec u ostatku Evrope relativno vlažan i pretežno hladniji, Španija trenutno prolazi kroz period izuzetno sušnih uslova i surovih vrućina koje prete da obore rekord za najvišu temperaturu u aprilu.

Meteorolozi su najavili da bi ovih dana živa u termometru mogla da se popne i do 40 °C. To su temperature koje su uobičajene za jul i više od prethodne najviše aprilske temperature od 37,4 °C izmerene u gradu Mursija na jugoistoku Španije 2011. godine.

Ali u svetlu klimatskih promena ovo nije nikakva novina za zemlju na jugu Evrope. Prošla godina bila je šesta najsušnija i najtoplija otkako se vodi evidencija u Španiji, za 1,3 °C toplija od proseka šezdesetih godina prošlog veka.

Visoke temperature i manjak padavina traju već tri godine unazad tako da zemlja prolazi kroz dugotrajni period suše. Sve je evidentnije da je pred Špancima još jedna godina koju će obeležiti toplotni talasi i šumski požari. Prema aktuelnim proračunima, i tokom leta prognoziraju se temperature više od uobičajenih.

Jedan od regiona najteže pogođenih sušom je Katalonija na severoistoku Španije. Ovu autonomnu zajednicu, u kojoj se nalazi Barselona, naseljava 7,5 miliona ljudi.

U Kataloniji bi, kako navode vlasti, u septembru mogla da nastupi vanredna situacija usled suše. Nivoi u rezervoarima vode kojima se snabdeva tamošnje stanovništvo smanjili su se na svega 27% kapaciteta, piše Dojče Vele.

Predsednik katalonske vlade, Pere Arogones, opisao je sušu kao jednu od najgorih u poslednjih pedeset godina i najgori problem sa kojim se trenutno suočavaju.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kako je navela Dragana Bojović sa Centra za superračunarstvo u Barseloni u intervjuu za naš portal, priprema javnosti za nestašice vode u Španiji, do kojih će neminovno doći, počela je pre više meseci.

„Najpre su ukinute javne fontane, što su posetioci sigurno primetili, zatim su se pojavila obaveštenja da parkovi i zelene površine prestaju da se zalivaju, a najzad i apeli da se počne sa štednjom vode”, kazala je Bojović. „Sve ovo ima za cilj da se vodni resursi što duže održe, kao i da restrikcije ne budu preveliki šok.”

Postoji mogućnost ograničenja upotrebe vode u poljoprivredi i industriji što se već desilo u novembru 2022. u Kataloniji. Merama je tada takođe zabranjeno da se voda koristi za pranje vozila i punjenje bazena.

Klimatske promene prouzrokovale su učestalije i intenzivnije toplotne talase u mnogim mediteranskim zemljama koji su praćeni dramatičnim posledicama kao što su suše, ekstremno visoke temperature, šumski požari i propale žetve.

Komentari (1)

OSTAVI KOMENTAR

  1. Dejan Vukovic

    Licno imam problem sa klimom jer mi smeta za nos i grlo. Ono sto ja radim, napravim blagi protok vazduha otvaranjem prozora, imam nekoliko vecih zelenih biljaka u stanu, solis mini ventilator, ne palim sporet preko dana i moram da priznam da je temperatura sasvim prihvatljiva. U krajnjoj liniji leto je i mora da bude toplo. Tako su se i moji roditelji davno rashladjivali i mislim da je prirodan nacin i najbolji nacin.