Temperatura u Pekingu je tokom vikenda bila za čak 20 °C viša nego što je to uobičajeno

Najviša dnevna temperatura je 21. februara u Pekingu bila za čak 21,5 °C toplija od proseka za taj mesec.

24/02/2021 autor: Nemanja Milović
0

Prethodnih dana smo bili svedoci prilično ekstremnih vremenskih uslova koji su pogodili različite delove planete. Izuzetno hladno vreme je prošle nedelje napravilo ogromne probleme u Teksasu, dok je u istočnoj Aziji i centralnoj Evropi trenutno u toku veoma snažan toplotni talas tokom kojeg su oboreni brojni temperaturni rekordi.

Najinteresantnija situacija dogodila se u Pekingu gde je u subotu prvi put u istoriji zabeležena temperatura viša od 20 °C tokom februara kada je živa pokazivala 20,8 stepeni Celzijusovih. Međutim, ovaj rekord je veoma kratko trajao, s obzirom na to da je temperatura već sutradan dostigla neverovatnih 25,6 °C.

Ovo je izuzetno visoka temperatura za kraj februara u prestonici Kine, s obzirom na to da prosečna najviša temperatura tokom ovog meseca iznosi svega 4 stepena. Pored toga, ovo je i ubedljivo najranije zabeležen „prolećni dan” (temperatura viša od 25 °C) u Pekingu. Prethodno je najraniji „prolećni dan” bio zabeležen 18. marta, što znači da je rekord oboren za više od tri nedelje.

Veoma visoke temperature su prethodnih dana zabeležene i na Korejskom poluostrvu kao i u Japanu. Južna Koreja je 21. zabeležila svoj najtopliji februarski dan, dok je u Japanu tokom samo tokom nedelje i ponedeljka oboreno čak 109 različitih temperaturnih rekorda.

U isto vreme u centralnoj Evropi u toku je veoma snažan toplotni talas, Nemačkoj je u poslednjih nekoliko dana oboreno više od deset rekorda za najtopliji februarski dan, a posebno toplo je bilo u Hamburgu gde je prvi put do sada u februaru zabeležena temperatura viša od 20 stepeni Celzijusovih kada je termometar pokazao 21,1 °C.

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine zabeležene su i u Austriji i Lihtenštajnu.

Podsetimo prethodna godina je bila izjednačena sa 2016. kao najtoplija godina koju smo ikada zabeležili, a naučnici nas upozoravaju da će, ukoliko ne prestanemo da sagorevamo fosilna goriva, temperatura na planeti nastaviti da raste.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR