Tesla Motors dostigla vrednost od 100 milijardi dolara

Kompanija Tesla Motors dostigla vrednost od 100 milijardi dolara i prestigla Folksvagen na drugom mestu najvrednijih kompanija u auto industriji

27/01/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: BBC, Businessinsider, Forbes

Proizvođač električnih automobila, koji nosi ime srpskog naučnika, a čiji jedan model trenutno putuje svemirom kružeći oko Sunca, dostigao je tržišnu vrednost veću od 100 milijardi dolara, čime je ova američka kompanija zauzela drugo mesto najvrednijih svetskih proizvođača automobila. Tesla Motors je time potisnula nemački Folksvagen na treće mesto, dok je na prvom i dalje japanska Tojota, vredna više od 230 milijardi dolara.

Cena deonica ove kompanije se od oktobra prošle godine više nego udvostručila, a prošle srede je porasla za dotanih 4 odsto, te je Tesla premašila vrednost od 100 milijardi. 

Analitičari smatraju da je za povećanje vrednosti kompanije zaslužno ostvarivanje proizvodnih ciljeva i dobro poslovanje u poslednjih nekoliko meseci kada je otvorena fabrika u Šangaju, kao i da će to postrojenje biti odskočna daska za dalje osvajanje kineskog tržišta.

Prošle godine, Tesla je isporučila 367 500 vozila, što je za 50 odsto više u odnosu na 2018. godinu, međutim, ova prodaja i dalje nije velika u odnosu na konkurente. Folksvagen je 2019. isporučio skoro 11 miliona vozila, dok je Tojota prodala više od 9 miliona tokom prvih 11 meseci prošle godine.

Ovo je dobar pokazatelj da investitori ocenjuju da je budućnost auto industrije u električnim vozilima i da se očekuje da vrednost Tesle kao lidera na tom tržištu nastavi da raste i u narednim godinama.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR