Svaki peti automobil koji se proda ove godine biće na električni pogon, otkriva IEA

Sudeći prema novom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), elektrifikacija saobraćaja uzima maha globalno gledano

27/04/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

U toku 2023. godine električni automobili dostići će rekordni udeo u prodaji četvorotočkaša od čak 18% na svetskom nivou, predviđaju autori novog izveštaja Međunarodne agencije za energetiku (IEA). To je skok od preko četiri puta u odnosu na 2020. kada je samo 4% prodatih automobila bilo na električni pogon.

Prodaja električnih automobila već prošle godine premašila je deset miliona primeraka, sa udelom od 14%, a ove godine na putevima se očekuje čak 14 miliona novih četvorotočkaša na struju, uključujući i modele sa baterijama i one hibridne.

„Električna vozila su jedna od pokretačkih snaga nove globalne ekonomije koja ubrzano napreduje – i oni donose istorijsku transformaciju auto-industrije širom sveta”, kazao je izvršni direktor IEA, Fatih Birol. „Trendovi kojima svedočimo imaju ozbiljne implikacije na potražnju za naftom.”

Prema njegovim rečima, motori sa unutrašnjim sagorevanjem duže od jednog veka bili su bez premca. „Ali električna vozila menjaju status kvo. Do 2030. zahvaljujući njima izbeći će se potreba za pet miliona nafte dnevno.”

„Automobili su samo prvi talas: uskoro će ih pratiti električni autobusi i kamioni”, zaključio je Birol.

Ogromna većina prodatih električnih automobila do sada koncentrisana je pretežno na samo tri tržišta – a to su Kina, Evropa i Sjedinjene Američke Države.

Kako se navodi, elektrifikaciju saobraćaja predvodi Kina u kojoj se tokom 2022. prodalo čak 60% automobila na struju. Više od polovine svih električnih četvorotočkaša vozi se upravo tamo.

Prodaja na drugom i trećem najvećem tržištu, evropskom i američkom, zabeležila je rast od 15%, odnosno 55%, u godini za nama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ambiciozni politički programi u vodećim ekonomskim silama, kao što je paket „Spremni za 55” u Evropskoj uniji i Zakon o smanjenju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama, potpomoći će napredak na polju elektromobilnosti. Tako eksperti prognoziraju da će prosečan udeo električnih automobila do kraja decenije u Kini, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama skočiti na čak 60%.

Sa druge strane, ljudi iz zemalja u razvoju više kupuju električne dvotočkaše i trotočkaše koji brojčano premašuju automobile. Primera radi, preko polovine registrovanih trotočkaša u Indiji u toku protekle godine kreće se na električni pogon što ukazuje na njihovu rastuću popularnost.

Električni dvotočkaši i trotočkaši za stanovništvo u zemljama u razvoju predstavljaju priuštiv vid transporta. Dakle, elektromobilnost je bitna ne samo u borbi protiv klimatskih promena s obzirom na smanjenje potrošnje fosilnih goriva, već i za podršku održivog razvoja.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR