COP26: 46 zemalja potpisalo dogovor da najkasnije do 2040. napusti ugalj

Skoro 50 zemalja na COP-u postiglo je dogovor da će najkasnije do 2040. godine reći „Zbogom” uglju.

04/11/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Karwai Tang / UK Government / COP26 Flickr

Čak 46 zemalja sveta obavezalo se da će napustiti ugalj najkasnije do 2040. godine, saopštila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Među potpisnicima dogovora, postignutog na 26. Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), našli su se i veliki potrošači ovog prljavog energenta poput Poljske, Ukrajine, Vijetnama i Južne Koreje.

Kao jedan od najvećih uzročnika klimatskih promena ugalj bi u ogromnom procentu trebalo da ostane pod zemljom kako bismo uspeli da ograničimo porast srednje globalne temperature znatno ispod 2 °C u skladu sa Pariskim sporazumom. Zbog toga bi kapacitete za proizvodnju energije iz uglja trebalo da zamenimo obnovljivim izvorima i to od 5 do 6 puta brže nego do sada. Od 2015. godine do danas primetno je smanjenje broja planova za nove termoelektrane na ugalj za 76%, što je oko 1.000 GW u periodu od 6 godina. Zahvaljujući novom dogovoru, pad će u budućnosti biti još drastičniji.

Više od 190 potpisnica dogovora, među kojima se, pored zemalja, nalaze i brojne banke, kompanije i organizacije, složilo se da će okončati investicije u nove kapacitete za proizvodnju energije iz uglja u zemlji i u inostranstvu, ubrzati razvoj obnovljivih izvora i odstraniti energiju poreklom iz uglja u privredi, kao i da će se truditi da prelazak na čistu energiju bude pravedan prema radnicima i lokalnim zajednicama koje se oslanjaju na ugalj. Velike sile streme ostvarenju ovog cilja najkasnije do 2030. godine, a ostale države do 2040.

Ovaj dogovor je važan zato što su brojne zemlje potpisnice tek sada pristale da postave ambicioznije ciljeve za napuštanje uglja. Među njima je i Indonezija koja očekuje novčanu pomoć međunarodne zajednice za taj poduhvat.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Dogovor je potpisala i Evropska unija, a pridružile su se i Albanija, Hrvatska, Belgija, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Egipat, Finska, Španija, Singapur, Maroko i Slovačka. Čitav spisak zemalja potpisnica dostupan je OVDE.

Južna Afrika nije među potpisnicama, ali je sa bogatijim zemljama obezbedila paket finansiranja vredan 8,5 milijardi američkih dolara u narednih pet godina kako bi i ona postepeno odstranila ugalj koji trenutno u južnoafričkoj proizvodnji električne energije zauzima udeo od čak 90%. Elektrane u ovoj zemlji su stare i nepouzdane te se stanovništvo suočava sa čestim nestašicama struje.

Kina i Indija, koje se u velikoj meri oslanjaju na ugalj, nisu potpisale dogovor, ali imaju sopstvene planove za dostizanje karbonske neutralnosti.

U satima nakon objavljenog potpisivanja važnog dogovora na COP-u na društvenoj mreži Tviter oglasila se poljska ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva. Ona je napisala da su energetska bezbednost i sigurnost poslova prioritetni za njenu zemlju. Kao i da transformacija mora da se planira unapred i imajući u vidu pravednost, te da će u Poljskoj napuštanje uglja biti gotovo do 2049. godine.

Ovo je bitno drugačiji stav od onoga što piše u dokumentu koji je upravo ona potpisala u ime Poljske, što samo još jednom potvrđuje da je put od potpisivanja sporazuma do stvarne implementacije dug i trnovit.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR