Prvi put u istoriji merenja temperatura u Ujedinjenom Kraljevstvu premašila 40 °C

Da nema klimatskih promena, bilo bi praktično nemoguće da živa u termometru u ovoj zemlji pređe četrdeseti podeljak.

20/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Opaki toplotni talas koji se širi Evropom izaziva obaranje mnogih temperaturnih maksimuma, a među najzapaženijim ‘palim rekordima’ je svakako to što je u Ujedinjenom Kraljevstvu po prvi put u istoriji merenja živa u termometru premašila 40 °C – juče, 19. jula, oko 3 sata posle podne u centralnoengleskom gradiću Koningsbi bilo je 40,3 °C.

Maksimalne vrednosti temperature obično nadmaše prethodne rekordne vrednosti za par desetina Celzijusovog stepena. Ono što je neobično u ovom slučaju jeste da će novi nacionalni rekord, ako bude potvrđen, biti za čak 1,6 °C viši od prošlog koji je iznosio 38,7 °C. Na 34 merne stanice širom zemlje u toku jučerašnjeg dana zabeležene su temperature koje su više od ove izmerene 2019. godine u Botaničkoj bašti Univerziteta Kembridž.

Istraživanje meteorološke službe ove zemlje pokazalo je da bi bilo praktično nemoguće da temperatura u Ujedinjenom Kraljevstvu pređe četrdeseti podeljak u odsustvu promena klime. Kako se navodi, ovakve ekstremne temperature rezultat su klimatskih promena izazvanih emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Tokom ponedeljka i utorka ove nedelje, zbog ogromnih vrućina, bio je na snazi prvi ikada crveni meteo alarm u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bilo je toplo i u Velsu i Škotskoj, a ne samo u Engleskoj pa su oboreni i rekordi ovih konstitutivnih zemalja – izmereno je 37,1 °C u Velsu i 34,8 °C u Škotskoj.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Vrućine izazivaju brojne nedaće za London u kome se temperature sredinom jula kreću oko 20 °C. Vatrogasne snage su zbog izbijanja niza požara imale najzauzetiji dan od Drugog svetskog rata. Bilo je preko 1.000 incidenata ali zahvaljujući herojskoj akciji vatrogasaca nije bilo fatalnih ishoda.

Veliki pitisak tokom toplotnog talasa oseća i londonska hitna pomoć koja u toku samo jednog sata primi preko 400 poziva.

Kvalitet vazduha je takođe narušen zato što visoki pritisak zarobljava zagađivače u donjim slojevima atmosfere.

Na udaru je i saobraćaj s obzirom na to da putevi i železnica, većinom iz viktorijanskog doba, nisu građeni za ekstremne temperature, pa se savetuje da se za vreme ovog naleta vrućine ne putuje bez preke potrebe. Ni novija infrastruktura nije u zavidnijem položaju: aerodrom Luton bio je zatvoren u ponedeljak zato što je, usled vrućina, došlo do oštećenja piste.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR