Poziv za inovativna rešenja za smanjenje zagađenja i bolji kvalitet vazduha u Srbiji

Pored nagrada, uz podršku SZO i UNICEF-a, UNDP će pružiti smernice i pomoć za dalji razvoj odabranih predloga i promovisaće rezultate projekata kao primere dobre prakse.

13/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: UNDP 

Kako bi doprineo poboljšanju kvaliteta vazduha koji svi udišemo, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, u saradnji sa UNICEF-om i Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), poziva inovatore da predlože ideje za smanjenje zagađenosti vazduha, koje se odnose na nove načine proizvodnje ili nabavku inovativnih proizvoda, tehnološka rešenja i nove lance vrednosti u pet različitih kategorija.

Traže se inovacije koje će doprineti da se:

  1. Smanje emisije zagađujućih materija i poveća efikasnost i funkcionalnost individualnih ložišta;
  2. Unapredi praćenje i obrada podataka o kvalitetu vazduha, uz pomoć novih uređaja, softvera ili metoda;
  3. Na efikasan način prečišćava vazduh uz pomoć inovativnih uređaja;
  4. Smanji zagađenje vazduha u sektorima saobraćaja, poljoprivrede, industrije i komunalnih delatnosti bilo pomoću opreme ili unapređenjem procesa;
  5. Smanji uticaj zagađenja vazduha na decu.

Za prve četiri kategorije mogu da konkurišu pravna lica, dok je za petu poziv otvoren i za individualne prijave. U petoj kategoriji, prijave moraju biti usklađene sa principima digitalnog razvoja (https://digitalprinciples.org) koje je usvojio UNICEF, uključujući principe otvorenog koda. Ova kategorija posebno je namenjena mladima, studentima i privatnom sektoru.

Izloženost zagađenju vazduha ima ozbiljne negativne posledice na zdravlje, dužinu i kvalitet života ljudi. Prema izveštaju SZO objavljenom 2019. godine, u 11 gradova obuhvaćenih studijom u Srbiji, skoro 3600 preuranjenih smrti svake godine može se pripisati izlaganju finim suspendovanim česticama, koje su manje od 2.5 mikrona (PM2.5). Merenja parametara kvaliteta vazduha pokazuju da nivoi zagađenja u opštinama i gradovima širom Srbije premašuju vrednosti SZO smernica. Sa druge strane, istraživanja ukazuju da smanjenje zagađenja vazduha donosi merljive koristi po zdravlje. Poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenje koncentracije PM2.5 može direktno uticati na smanjenje smrtnosti i oboljenja izazvanih aerozagađenjem.

Autori najinovativnijih rešenja koja pristignu na ovaj poziv, u zavisnosti od raspoloživog finansiranja, mogu da očekuju:

  1. Nagradu za inovaciju, za posebno dobro promišljenu i zrelu projektnu ideju;
  2. Tehničku pomoć za razvijanje dobre ideje i pronalaženje finansiranja;
  3. Kapitalno sufinansiranje, za izuzetno dobro osmišljene i pripremljene ideje.

Pored toga, uz podršku SZO i UNICEF-a, UNDP će pružiti smernice i pomoć za dalji razvoj odabranih predloga i promovisaće rezultate projekata kao primere dobre prakse.

Predstojeći rokovi su:

Za ranu prijavu: 20. oktobar 2020.

Za 2. fazu: 20. novembar 2020.

Pun tekst poziva na engleskom jeziku dostupan je na: https://bit.ly/3ie8rEb, a formular za prijavljivanje na: http://bit.ly/CleanAirUNDP.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR