Evropska komisija predložila zakon o zabrani uvoza robe koja je povezana sa krčenjem šuma

Ukoliko se usvoji predlog zakona o zabrani uvoza, stanovnici zemalja Evropske unije više neće moći da konzumiraju i koriste goveđe meso, kafu, kakao, palmino ulje, soju i drvo zbog kojih je u drugim delovima sveta iskrčena šuma.

26/11/2021 autor: Srđan Vejnović
0

Novi predlog zakona o uvozu robe na tržište Evropske unije zabranjuje uvoz proizvoda koji su povezani sa deforestacijom. Na spisku robe za koju će pre ulaska na teritoriju EU biti potrebno da se dokaže da nije doprinela krčenju svetskih šuma našli su se govedina, kakao, soja, palmino ulje, kafa i drvo, kao i neki njihovi derivati.

Dve nedelje nakon 26. Konferencije o klimatskim promenama (COP26) na kojoj su svetski lideri postigli sporazum kojim se obavezuju da će preduzeti mere kako bi zaustavili krčenje šuma, Evropska komisija je predložila zakon kojim bi se primenjivala obavezna pravila za uvoz određenih proizvoda na tržište EU.

Inicijalno, uredba pokriva šest proizvoda: goveđe meso, kafu, kakao, palmino ulje, soju i drvo. Pravila se odnose i na neke sporedne derivate, kao što su čokolada, koža, šperploča, kutije za palete, burad i drveni ramovi za slike.

Na listi zabranjenog uvoza nije se našla guma, što su oštro kritikovali ekološki aktivisti. Pored ovog propusta, aktivisti ističu da su bezrazložno izostavljeni drugi ranjivi ekosistemi kao što su brazilska savana Seradu i tresetišta u jugoistočnoj Aziji, koji važe za velika skladišta ugljenika. 

Od 1990. do 2020. svet je izgubio 420 miliona hektara šume, površinu veću od Evropske unije. Glavni pokretač deforestacije je poljoprivredna ekspanzija povezana sa uzgojem soje, palminog ulja, kakaoa, kafe, govedine i drveća. Prema izveštaju Svetske fondacije za prirodu (WWF), potrošnja unutar EU odgovorna je za 16% krčenja tropskih šuma povezanih sa međunarodnom trgovinom. 

Godine 2020. blizu 1,2 miliona ljudi se putem kampanje Together4Forests, koju su predvodile nevladine organizacije, pridružilo otvorenoj javnoj raspravi Evropske komisije na temu krčenja šume i pružili podršku za zakonsko rešavanje uticaja EU na svetske šume i druge ekosisteme. 

Ako predlozi zakona budu usvojeni, kompanije će morati da dokažu da proizvodi nisu povezani sa krčenjem šuma. Organi za sprovođenje budućih regulativa u državama članicama imaju neophodna sredstva kojim bi kontrolisali da li je roba koja ulazi u EU povezana sa deforestacijom.

Cilj novih pravila je sprečavanje degradacije i krčenja šuma. Njihova primena bi takođe značila smanjenje od najmanje 31,9 miliona tona emisije ugljenika u atmosferu svake godine.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Paralelno ovom zakonu, Evropska komisija je najavila nove zakone za zaštitu evropskog tla. Oko 70% evropskog zemljišta smatra se nezdravim zbog poljoprivrede, zagađenja i širenja urbanih sredina, dok se milijardu tona zemlje ispere svake godine erozijom. Komisija, koja reguliše kvalitet vazduha i vode, saopštila je da će zakonske predloge objaviti 2023. sa ciljem očuvanja dobrog zdravlja zemljišta širom EU do 2050. godine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR