Vanredno stanje u Australiji zbog požara

11/11/2019 autorka: Milica Simonović
0 izvor: BBC

U Kvinslendu i Novom Južnom Velsu proglašeno je vanredno stanje zbog više od 120 brzo širećih požara sa kojima se vatrogasci bore od prošle nedelje. Poginulo je najmanje troje, a hiljade ljudi je evakuisano, dok zvaničnici upozoravaju da se najveća opasnost za severne i južne oblasti oko australijskog najvećeg grada, Sidneja, očekuje u utorak.

U Novom Južnom Velsu izgorelo je 970 hiljada hektara zemljišta, usled čega je uništeno 150 kuća, dok je u Kvinslendu nastradalo 9 domova. Iako je opasnost trenutno manja u Kvinslendu, državni zvaničnici kažu da je moguće da će se stanje pogoršati tokom ove nedelje, budući da vremenski uslovi pogoduju rasprostanjivanju požara.

Predviđa se da će temperatura do utorka dostići 37 °C, a uslovi postati opasniji u odnosu na petak prošle nedelje, kada je vatra počela da se širi na istočnom delu ovog kontinenta. Zbog vanrednog stanja, preko stotinu obrazovnih ustanova u Novom Južnom Velsu prestaće sa radom od utorka.

Oko 1300 vatrogasaca se sukobljava sa vatrenom stihijom u ove dve države, a među njima su i vatrogasci koji su doleteli iz Novog Zelanda da bi pomogli već iscrpljenim kolegama u borbi koja koja ne jenjava. Takođe, stotine civila volontira u vatrom zahvaćenim oblastima, a premijer Australije, Skot Morison, izjavio je da je moguće da će se i vojska pridružiti gašenju požara.

Naučnici tvrde da su klimatske promene uzrok dužim i intezivnijim sezonama australijskih požara, a njeni stanovnici su ove godine doživeli najtoplije leto koje je do sada zabaleženo na ovim prostorima. Klimatske promene sa kojima se suočavamo dovode do češće pojave prirodnih katastrofa, kao što su duge suše, koje stvaraju pogodne uslove za nastajanje i širenje požara.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR