Velika Britanija ubrzava zabranu prodaje benzinaca i dizelaša

Novi rok je pomeren za 5 godina ranije, tako da se očekuje da zabrana stupi na snagu 2035. godine

03/02/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: The Sun, Telegraph

Kako prenose britanski mediji, vlada Ujedinjenog Kraljevstva bi mogla da pomeri zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel pet godina ranije od prethodno postavljenog roka, najavljenog 2017. godine. Plan je bio da se do 2040. uvede ova zabrana u cilju smanjenja aerozagađenja, budući da se svake godine u Britaniji zabeleži oko 40 000 preuranjenih smrtnih slučajeva koji su u vezi sa zagađenjem vazduha.

Pređašnji vremenski okvir kritikovan je kao nedovoljno ambiciozan, a sada se očekuje da će britanski premijer, Boris Džonson, koji je prošle godine obećao „revoluciju čiste energije’’, ubrzati ovaj proces i pomeriti zabranu za 2035, a sve u cilju borbe protiv klimatskih promena. Tako da će verovatno do tada jedina opcija za kupovinu novog automobila za građane Velike Britanije biti da odaberu neki električni model.

Donošenje ovakvih zakona stimuliše proizvođače automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem da optimizuju procese proizvodnje i pređu na masovniju produkciju električnih vozila, pa je tako Folksvagen najavio će povećati planiranu proizvodnju automobila na struju do 2025.

Sa druge strane, Ujedinjeno Kraljevstvo nije jedina zemlja koja u bliskoj budućnosti planira zabranu prodaje dizelaša i benzinaca, na spisku se nalaze i Norveška, Nemačka, Kina, Indija, Holandija, Francuska i Irska, a u zavisnosti od zemlje, vremenski okvir se proteže od 2025. pa do 2040. godine, dok Kina i dalje nije precizirala godinu zabrane.

U susret dvadeset šestoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), koja će se u novembru ove godine održati u Glazgovu, u Škotskoj, britanski premijer bi sutra trebalo da predstavi ekološke planove i ambicije vlade, ali se za sada ne zna sa sigurnošću da li će se u okviru njih naći i ranija gore pomenuta zabrana.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR