Prva ugljenično neutralna sportska arena na svetu

Climate Pledge Arena će koristiti isključivo obnovljive izvore energije i zabraniti upotrebu jednokratne plastike

13/07/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: CNBC 

Hala u Sijetlu dobija ime Climate Pledge Arena i postaje prva ugljenično neutralna arena na svetu, koja bi mogla da postavi nove standarde kada je reč o zelenoj gradnji sportskih objekata.

Helikopterom je, 8. jula, uklonjen znak sa prethodnim imenom, KeyArena, sa krova sportske hale u Sijetlu, koja sada nosi naziv Climate Pledge Arena (pledge – zalog). Prava na ime kupio je Amazon, a izabrao ga je izvršni direktor ove kompanije Džef Bezos, sa ciljem da ukaže na važnost preduzimanje odgovarajućih koraka u borbi protiv klimatskih promena.

Pored toga što je Amazon najavio da će do 2040. postati ugljenično neutralna kompanija, planirano je i da arena u Sijetlu sa 18.100 sedišta bude prva sertifikovana ugljenično neutralna arena u svetu, koja će se napajati isključivo obnovljivom energijom, delom pomoću solarnih panela na licu mesta, a delom iz obnovljivih izvora van lokacije arene.

Svi događaji koji budu organizovani u ovoj hali imaće neto nultu emisiju ugljen-dioksida, jer će se investirati u projekte pošumljavanja koji će iz atmosfere uklanjati odgovarajuću količinu ugljen-dioksida.

Dodatno, Climate Pledge Arena potpuno će izbaciti upotrebu jednokratne plastike do 2024, dok kanti za otpatke na ovom stadionu više neće biti. Zameniće ih kante za kompost i reciklažu, a sakupljena kišnica koristiće se za pravljenje leda.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Veliki prostori poput sportskih arena su i veliki potrošači energije i resursa, zbog čega je važno pronaći put održivog razvoja, koji će doprineti postizanju klimatskih ciljeva, ali istovremeno i smanjiti troškove. 

Iako bi Climate Pledge Arena mogla biti prva u svetu koja će postići neto nultu emisiju ugljen-dioksida, nije usamljeni slučaj okretanja ka održivom razvoju i obnovljivim izvorima energije. Neki od primera su Mecedes-Benz Stadium u Atlanti, koji troši 29 odsto manje energije u odnosu na standardne stadione, kao i Lincoln Financial Field u Filadelfiji, gde se 33 odsto električne energije od ukupne godišnje potrošnje proizvede pomoću 11.108 solarnih panela.

Ne zaboravimo da je Amazon u junu ove godine objavio 2020 Sustainability Report, izveštaj u kome se navodi da su emisije ove kompanije porasle za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR