Projektovan automobil na solarni pogon kome nije potrebno punjenje

Domet ovog vozila sa u potpunosti napunjenom baterijom je preko 1600km.

18/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: aptera.us

Američki startup Aptera saopštio je da je projektovao električno vozilo koje može biti pokretano isključivo solarnom energijom, što znači da bi vozači mogli da se voze po gradu bez potrebe da ikada dopunjuju bateriju.

Prema predviđanjima, ovo vozilo bi sa punom baterijom moglo da pređe do 1600 kilometara, međutim, Aptera ističe da, s obzirom na to da je najviše namenjen za vožnju po gradu, baterija ovog automobila uglavnom neće ni morati da se puni. Razlog za to su solarni paneli postavljeni na ovaj automobil, koji omogućavaju njegovo pokretanje korišćenjem energije sunca.

Tehnologija je dizajnirana tako da skladišti dovoljno sunčeve svetlosti koja omogućava automobilu da pređe skoro 18000 kilometara godišnje.

Dužina automobila iznosi 4,4 metra dužine, širina 2,2 i visina 1,4 metra visine, a ovo vozilo je karakteristično i po tome što se kreće na tri točka. Kompanija je navela da je Aptera automobil dizajniran tako da u njega mogu da stanu dve odrasle osobe i kućni ljubimac.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Sedište Aptera-e nalazi se u San Dijegu, gradu na krajnjem jugu Kalifornije koji je tokom najvećeg dela godine okupan suncem. U sunčanim delovima planete bi ovaj dizajn mogao da bude veoma koristan i pre svega isplativ, jer bi se baterija punila solarnom energijom koja je u ovom slučaju potpuno besplatna.

Aptera ističe da će proizvodnja automobila na solarni pogon početi 2021. godine, a još uvek nije objavljeno kolika će biti cena ovog inovativnog vozila. Ono što je sigurno jeste da, ako su tvrdnje Aptere u vezi sa automobilom tačne, ovakav energetski efikasan model vozila će se sigurno ubrzo naći na putu.
Photo: Screenshot Youtube

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR