Bašte sa biljkama koje privlače pčele krase krovove autobuskih stajališta evropskih gradova

Ovakvi zeleni krovovi doprineće opstanku različitih vrsta pčela i pomoći gradovima da se prilagode na klimatske promene

07/07/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: optimistdaily.com

U Lesteru, u Velikoj Britaniji, uspostavlja se mreža autobuskih stajališta na čijim krovovima će se nalaziti bašte sa biljkama koje privlače pčele. Planira se trideset ovakvih krovnih bašti, gde će biti posađena mešavina poljskog cveća i biljaka roda Sedum iz porodice Crassulaceae, kombinacija omiljena među ovim insektima oprašivačima čija se populacija vidno smanjuje poslednjih godina.

Lester nije prvi evropski grad koji na ovaj način pokušava da sačuva pčele, insekte koje igraju važnu ulogu u ekosistemu planete Zemlje. Pre dve godine, na stotine sličnih gradskih autobuskih stajališta pojavilo se i u holandskom gradu, Utrehtu, sa idejom da se urbani prostor učini što je moguće više pristupačnim za najvažnije oprašivače među insketima.

O sličnoj akciji bi možda mogla da razmisli i naša prestonica, s obzirom na to da u Beogradu živi čak 250 različitih vrsta pčela.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U sklopu ekološke inicijative, Lester je stupio u partnerske odnose sa medijskom kućom Clear Channel, koja je pomogla u transformaciji autobuskih stajališta u utočišta za pčele. Pored toga što pružaju skloništa pčelama u gradovima, ovi zeleni krovovi doprinose negovanju urbanog biodiverziteta, skladište kišnicu, leti smanjuju vrućinu na vrelom, gradskom asfaltu, prečićavaju vazduh i generalno čine gradove zelenijim, igrajući i ulogu u borbi sa klimatskim promenama.

Kada to bude bilo izvodljivo, Lester planira da na krovovima svih drugih autobuskih stajališta postavi solarne ploče za pametno osvetljenje grada. Mešavina solarnih i baštenskih gradskih autobuskih stajališta jeste korak ka ispunjavanju ambicije Lestera da do 2030. postane ugljenično neutralan grad, prilagođen na klimatske promene.

Kako klimatske promene ugrožavaju opstanak pčela?
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR