Boravak u prirodi može da smanji upotrebu lekova za smirenje

Dva sata na nedeljnom nivou provesti u prirodi: ovako nekako izgleda recept kanadskih lekara namenjen smanjenju anksioznosti i stresa. Sudeći prema novoj studiji, ova praksa dobija sve jače naučno utemeljenje

18/01/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Naučni dokazi o tome koliko je boravak u prirodi koristan za ljudsko zdravlje postaju sve jači.

Poslednje u nizu istraživanja dolazi iz Finske i ukazuje na to da šetnja parkom ili boravak u bašti mogu da smanje korišćenje lekova za visok pritisak, anksioznost, insomniju, depresiju i astmu među stanovništvom gradova.

Istraživači sa Finskog instituta za zdravlje i blagostanje i Univerziteta istočne Finske povezali su posećivanje prirode tri do četiri puta nedeljno sa smanjenjem verovatnoće za upotrebu određenih medikamenata, i to za 36% kada je reč o lekovima za visoki pritisak, 33% kada je reč o lekovima za smirenje i 26% kada je reč o lekovima za astmu.

Ukoliko se broj poseta zelenim prostorima poveća na pet puta u toku nedelje, učinak na zdravlje je još bolji, utvrdilo je istraživanje koje je sprovedeno na 6 hiljada stanovnika Helsinkija.

Ako imate sreću da živite okruženi zelenilom, rezultati ipak nisu isti. Ono što zaista pravi razliku jeste kada se krećete i provodite vreme na ozelenjenim površinama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iako se navodi da postoji mogućnost da su nalazi nastali kao plod toga da osobe boljeg zdravstvenog stanja češće izlaze i borave na otvorenom, oni svakako pokazuju eventualno postojanje veze koju treba dodatno proučiti.

Ipak, nesumnjivo je da čak i kratak odmor u prirodnoj sredini prija ljudima, te ga kanadski lekari već prepisuju kao terapiju.

Kako ističu autori analize, bitno je da urbani planeri obezbede građanima blizinu ozelenjenih oaza.

Sudeći prema podacima iz Beograda, u užem centru primetno je manje zelenila nego 1990. Suprotan trend bi mogao ne samo da se pozitivno odrazi ne samo na javno zdravlje, već i da doprinese borbi protiv klimatskih promena.

Nedostatak zelenila u Beogradu - veća izloženost klimatskim promenama
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR