Britanski startap pretvara ugljen-dioksid u hranu za životinje

Ovaj protein mogao bi da zanmeni soju čije gajenje je jedan od vodećih uzročnika deforestacije u Brazilu i Argentini.

24/03/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: The Guardian / Optimist Daily

Startap kompanija Deep Branch koja je razvila proces kojim se ugljen-dioksid iz industrijskih emisija pretvara u protein koji se može koristiti u ishrani životinja, dobila je investiciju od oko 8 miliona evra, sve sa ciljem da njihov proizvod zameni primenu soje u ove svrhe.

Naime, skoro sva proizvedena soja se upotrebi za ishranu stoke i živine, budući da je dobar i najjeftiniji izvor proteina. Oko 80 odsto globalno proizvedene soje se uzgaja u Argentini, Brazilu i SAD, a dve od ove tri zemlje, Argentina i Brazil, upravo su zbog toga pod velikim rizikom od deforestacije.

Pomenuti startap došao je na ideju da ugljen-dioksidom i vodonikom „hrani” mikroorganizme u procesu fermentacije, sličnom onom koji se odvija tokom proizvodnje piva. Međutim, u ovom slučaju se umesto alkohola dobija protein visokog kvaliteta, koji može da se osuši u oblikuje u pelete za ishranu životinja.

Na ovaj način se smanjuju posledice uzgajanja hrane za životinje jer se umesto soje ili ribljeg mesa, koji imaju veliki uticaj na životnu sredinu, Deep Branch oslanja na korišćenje ugljenika iz industrijskih emisija, bez ikakve potrebe korišćenjem obradivog zemljišta

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iako se i insekti razmatraju kao održiva zamena bogata proteinima za soju i riblje meso, Deep Branch tvrdi da bi njihov proces proizvodnje bio jeftiniji i lakši za skaliranje, ukoliko se bude nalazio u blizini industrijskih fabrika gde bi se hvatao ugljen-dioksid. Za leto kompanija planira pilot projekat gde će svojim proteinom hraniti piliće i losose.

Startap je, pored drugih organizacija, pohvaljen i od strane Svetske fondacije za prirodu (WWF), koja smatra da je ovakav način proizvodnje proteina dobro rešenje, budući da ne dovodi do deforestacije, gubitka biodiverziteta, ne zahteva svežu vodu i đubrivo.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR