Svet je emitovao previše ugljen-dioksida. Američki startap ga pretvara u ulje i zakopava pod zemlju

Iako je hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida bitna mera u borbi protiv klimatskih promena, ne možemo isključivo da se oslanjamo na ovu tehnologiju već treba da smanjimo štetne emisije i eksploataciju fosilnih goriva.

26/03/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Uporedo sa naporima za smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte razvija se i jedna potpuno nova industrijska grana koja za cilj ima uklanjanje ugljen-dioksida iz vazduha. Jedna od prespektivnijih i najbolje ocenjenih kompanija u ovoj sferi je i američki startap Charm Industrial koji biomasu posebnim tretmanom pretvara u ulje koje se zatim skladišti u velikim podzemnim bunarima. Na ovaj način sav ugljenik iz biomase ostaje trajno ispod zemlje i ne doprinosi zagrevanju naše planete.

Osnivače kompanije je okupilo zajedničko interesovanje za sprečavanje klimatskih promena. Sa radom su započeli 2017. a prvi veći uspeh došao je 2020. kada je inovativna zamisao vodećeg istraživača u timu i suosnivača Šauna Miana pomogla da prevaziđu teškoće koje su imali i konačno lansirala njihov poslovni projekat. Ono što je u početku bio samo koncept za svega deset meseci je dalo prve rezultate, kada su za svog prvog klijenta, kompaniju Stripe uklonili i uskladištili prve količine ugljen-dioksida. 

Charm Industrial sprovodi proces obrnut od eksploatacije fosilnih goriva

Poljoprivrednu biomasu čine uglavnom stablijkle useva, koje ostaju da trunu ili se spaljuju. Usevi relativno brzo sazrevaju, a tokom rasta u sebi skladište znatne količine ugljen-dioksida. Nakon što padnu na zemlju, bilo da se raspadnu prirodnim putem ili se iskoriste za proizvodnju energije, odnosno spale, iz njih se oslobađaju zarobljene količnine ovog gasa sa efektom staklena bašte. Charm Industrial prekida ovaj ciklus, i zaustavlja nove emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

Prvi deo postupka se odvija unutar mašine koja se zove pirolizator. U njoj se poljoprivredni otpad ili druga biomasa sakuplja i zagreva, u uslovima bez kiseonika odvija se hemijski proces pirolize. Produkt je bio-ulje, gusta crna tečnost koja podseća na sirovu naftu, a u kojoj se nalazi ugljen-dioksid prethodno skladišten u biljnom otpadu. Dobijena tečnost je energetski siromašna, te se ne može se korstiti kao gorivo.

U drugom delu, dobijena tečnost se ubrizgava pod zemlju, u posebne duboke bunare. U Americi ovi bunari prolaze ocenu Agencije za životnu sredinu (EPA), što znači da se vodi računa o njihovoj bezbednosti. EPA je razvila stroge propise za projektovanje i rad ovakvih bunara, pa se pazi na to koliko moraju biti duboki, koliko su udaljeni od podzemnih izvora pitke vode, ili koliko često se nadgledaju.

U bunarima se tečnost postepeno polimerizuje i pretvara u čvrstu supstancu, koja će takva ostati još milionima godina. Na taj nači ugljen-dioksid je trajno odstranjen iz atmosfere, i uskladišten na bezbednom. Zapravo čitav postupak izgleda kao obrnuta verzija onog koji na prvom mestu i stvara problem, odnosno od eksploatacije fosilnih goriva.

Pitanje koje se možda odmah nameće jeste zašto ne bi bilo jednostavnije napraviti običnu deponiju biomase. Zapravo, takve deponije već postoje, a iz Charm-a objašnjavaju da ta opcija nije uvek jeftina, niti da je tako lako naći pogodan teren. Među prednostima naovde i da je tečno bio-ulje, dobijeno putem pirolize, jednostavnije za rukovanje, transport, i skladištenje. Pored toga, ističu da gomilanje neobrađene biomase može dovesti do anaerobne aktivnosti mikroorganizama i emisije metana, koji je daleko snažniji gas sa efektom staklene bašte od ugljen-dioksida. 

Američki tim smatra da upotreba bio-ulja kao goriva, takođe, nije rešenje, jer je njegova energetska vrednost upola manja od sirove nafte. Osim toga je i skuplja i nestabilnija, pa je moguće da nakon dugog stajanja očvrsne. Ukratko, raniji pokušaji da se bio-ulje iskoristi kao gorivo nisu prošli baš najbolje, ali se pokazalo da je veoma bogato ugljenikom iz biljaka. Upravo tu osobinu oni smatraju ključnom za geološko slkadištenje koje su razvili.

Kompanija već ima nekoliko poznatih klijenata

Ukoliko želite da nekako nadoknadite ugljenični otisak koji ste napravili vi ili vaša firma, veb stranica Charm Insdustrial će vam ponuditi nekoliko opcija, a sve se obavlja po mehanizmu kompenzacije. Na sajtu postoji cenovnik za različite emitere: velike i male firme ili domaćinstva. Cena zavisi od količine koju želite da nadoknadite.

U aprilu prošle godine Charm je objavio da je uspešno uskladištio prvih 400 tona ugljen-dioksida u ime kompanije Stripe. O tome da su ozbiljni u svom poslovanju govori i činjenica da su u međuvremenu njihove usluge zatražile još dve gigantske kompanije: Shopify, platforma za e-trgovinu, koja je i do danas njihov najveći poslovni partner i Microsoft, koji se za ovaj strtap odlučio u izboru od skoro 200 drugih projekata.

Čuveni IT giant je u dokumentu u kome opisuju razloge za kupovinu kompenzacija za svoje emisije objasnio da su ljudi iz Charm-a bili jedan od samo dva predloga u celokupnom izboru koji su dokazali da mogu pouzdano i trajno da skladište ugljen-dioksid uklonjen iz atmosfere. Poverenje koje su dobili, iako su novi na tržištu i pre prilike da u dovoljnoj meri testiraju svoj koncept, pokazuje koliko je trenutno teško pronaći pouzdane opcije za uklanjanje gasova sa efektom staklene bašte. 

Charm Industrial za sada, prema mišljenju stručnjaka, izdvaja to što garantuju trajnost obavljenog posla, naspram većinskih opcija koje nude skladištenje u drveću, koje može lako da strada u požaru ili usled bolesti. Kada je cena u pitanju, njihove usluge nisu jeftinije od već postojećih metoda direktnog hvatanja ugljen-dioksida iz vazduha, koje takođe nude dugoročno skladištenje, ali koje se suočavaju sa nekim drugačijim izazovima.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Skladištenje ugljenika je bitna dopunska mera u zauzdavanju klimatskih promena

Generalno posmatrano na nivou cele industrije, cene su još uvek previsoke da bi uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere moglo da se koristi većim razmerama, ali očekuje se da će sa više iskustva i troškovi početi da padaju.

Ipak, kako god bilo, u Charm-u ima mesta za optimizam. Za budućnost su kreirali razvojni plan koji se fokusira na veću efikasnost i jeftiniju uslugu. Dogvorene kompenzacije su ostvarili, neke i pre dogovra. Čini se da su i njhihovi klijenti zadovoljni, pa je Shopify, produžio saradnju sa njima do 2023. Ipak, da bi ovakav startap izrastao u veći projekat koji ima široku primenu neophodno je još ulaganja, i unapređenja usluge.

Najnoviji izveštaji IPCC-a pokazuju da je potrebno ukloniti 5-20 gigatona ugljen-dioksida godišnje u narednim decenijama. Svet vapi za efikasnom tehnologijom uklanjanja gasova sa efektom staklene bašte iz atmosfere, a iako neke inovacije daju nadu, još uvek se ne možemo osloniti na tu opciju. Da bi se došlo do faze u kojoj računati i na ovu opciju neophodno je da tehnologija za hvatanje gasova sa efektom staklene bašte postane jeftinija i rasprostranjenija.

Iako je ovo dobra dopunska mera koja se mora istraživati kako bi svet imao šanse da globalno zagrevanje zaustavi na sigurnoj granici ispod 1,5 °C, ipak ne treba izgubiti iz vida da najvažnija stvar ostaje smanjivanje emisija gasova sa efekom staklene bašte i prestanak sagorevanja fosilnih goriva.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR