Organizacija Ocean Cleanup uspešno uklonila prvih 100 tona otpada iz okeana

Rešenje holandske organizacije Ocean Cleanup za čišćenje okeana od plastike postaje efikasnije i isplativije, pa nezagađene okeanske vode deluju sve dostižnije

28/09/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Ocean Cleanup

Holandska neprofitna organizacija Ocean Cleanup je u julu ove godine ostvarila ogroman uspeh: uklonila je prvih 100 hiljada kilograma plastike sa Velikog pacifičkog tepiha smeća. Svoju misiju da stave tačku na ovu ogromnu hrpu otpada u Tihom okeanu, skoro 1.000 puta težu od njihovog dosadašnjeg ulova, sada nastavljaju snažnije i brže.

Najnoviji plan napada dočarali su u nedavno objavljenom videu „Kraj Velikog pacifičkog tepiha smeća”.

Naime, u toku je razvoj treće faze čišćenja okeana, tzv. Sistema 003, koji može da uhvati 25 hiljada kilograma plastike. Kao i njegovi prethodnici, Sistem 001 i Sistem 002, ponaša se kao neki oblik veštačke brane koja zaustavlja otpad.

Na osnovu modelovanja, predviđa se da će za uklanjanje Velikog pacifičkog tepiha smeća, između Kalifornije i Havaja, biti dovoljno deset sistema ekvivalentnih ovom poslednjem.

Nada za okeane: Prva uspešno završena misija sakupljanja plastike u Pacifiku

Reč je zapravo o barijeri u obliku latiničnog slova „U” koja plovi okeanima pomoću jednog plovila na kracima dugačkim ukupno 2.500 metara. Smeće se usmerava u zonu zadržavanja sa mrežama. Odatle se, nakon što se zamka za plastiku popuni, otpad prikuplja i brodom transportuje na obalu kako bi bio recikliran. Proces hvatanja se zatim ponavlja.

Sistem 003 je veći, ali i isplativiji, u odnosu na Sistem 001 i Sistem 002 – cena vađenja kilograma smeća iz vode je niža.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Inače, plutajuće strukture zarobljavaju otpad različitih veličina: od najsitnijih komadića plastike do velikih, odbačenih ribarskih mreža koje mogu da se protežu i do deset metara u dužinu.

Neprofitna organizacija Ocean Cleanup teži tome da do 2040. godine odstrani 90% plastike koja pluta okeanima.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR