Evropski parlament predložio da se ekocid uvrsti u krivično pravo EU

Posledice ljudskih aktivnosti, kao što je izlivanje nafte, zagađenje i preterana eksploatacija resursa, narušavaju stanje naše planete. Ovakve razarajuće aktivnosti uskoro bi u Evropskoj uniji (EU) mogle da budu proglašene kažnjivim krivičnim delom

03/04/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: imo.in (Flickr) / Wikimedia /  Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Godine 1999. naftni tanker kompanije Total nasukao se na obalama Bretanje. Izlilo se preko 30 hiljada tona goriva koje je delove Atlantskog okeana obojilo u crno. Ovo je bila jedna od najgorih ekoloških katastrofa u Francuskoj koja je skrenula pažnju Evropske unije (EU) na ekocid, što u doslovnom prevodu znači ubijanje životne sredine.

Skoro 25 godina nakon ovog nemilog događaja, Evropski parlament usvojio je predlog da se ekocid uvrsti u Direktivu o zaštiti životne sredine kroz krivično pravo. U novom predlogu poslanika, predstavljenom prošle nedelje, uključena je zakonska definicija ekocida i relevantnih pojmova.

„Situacija na polju životne sredine na našoj planeti je više nego kritična. Neophodno je novo zakonsko doba”, izjavila je poslanica Zelenih, Mari Tusan. „Ekocid predstavlja revolucionarno pravno sredstvo od suštinske važnosti za zaštitu životne sredine.”

Ako se ovaj nivo ambicioznosti zadrži i tokom predstojećih pregovora sa članicama i Evropskom komisijom, države će morati da priznaju ekocid u okviru svojih nacionalnih zakonodavstava.

Prema nacrtu Evropskog parlamenta, ozbiljna šteta naneta kvalitetu vazduha, zemljišta ili vode, biodiverzitetu, ekosistemskim uslugama ili funkcionisanju, životinjama ili biljkama treba da se posmatra kao zločin posebne težine.

Prestupnici, bilo da su u pitanju kompanije ili pojedinci, bili bi sankcionisani u skladu sa pravnim sistemima članica, a sankcije mogu da budu novčane ili zatvorske.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Aktivisti su pozdravili moguće dodavanje ekocida na listu kažnjivih krivičnih dela u EU. Smatraju da će se donošenje zakona o ekocidu preliti i na druge zemlje, kao i da će tako otvoriti put da ekocid postane za izmenu Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda. Cilj aktivista je da se ekocid prepozna kao peti međunarodni zločin pored četiri postojeća – genocid, zločini protiv čovečnosti, ratni zločini i zločin protiv mira (agresija).

„Kao što je to bio slučaj 1945. sa genocidom i zločinima protiv čovečnosti, globalna zajednica danas se suočava sa novom pretnjom: surovom i široko rasprostranjenom ili dugotrajnom štetom za životnu sredinu koja izlazi iz postojećih zakonskih obaveza i odgovara konceptu ekocida koji nastaje”, kazao je advokat i pisac, profesor Filipe Sends. „Ovo je najznačajniji prvi korak zato što EU nastoji da predvodi region i čitav svet ka boljoj budućnosti životne sredine.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR