Tokom 2021. je prodato duplo više električnih automobila nego 2020.

Više od trećine električnih automobila koji su ikada kupljeni je prodato u 2021.

02/02/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Prodaja električnih automobila u 2021. godini porasla je dvostruko u odnosu na prethodnu godinu, uprkos poteškoćama u lancu snabdevanja, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Iako je auto-industrija pogođena problemima u lancu snabdevanja zbog pandemije tržište električnih automobila i plug-in hibrida (hibridi sa punjivom baterijom) beleži impresivan rast poslednje tri godine. U 2019. godini prodato je 2,2 miliona ovih automobila, a tokom 2020. još 3 miliona. U prošloj godini prodaja je dostigla čak 6,6 miliona, čime je dostignut udeo od 9% na globalnom tržištu automobila. Zapravo, čitav neto rast globalnog tržišta automobila u 2021. potiče od prodaje električnih automobila.

Za veliki rast tržišta električnih automobila najzaslužnija je Kina, pošto se prodaja u toj zemlji skoro utrostručila. Samo u Kini je 2021. prodato više električnih automobila nego u celom svetu u 2020.

Da popularnost vozila na struju širom sveta ubrzano raste najbolje govori podatak da je pre jednu deceniju bila potrebna čitava godina da se proda 130 hiljada automobila na struju, dok danas ista količina nađe nove vlasnike za nedelju dana, kao i da je više od trećine električnih automobila koji su ikada kupljeni prodato u 2021.

Autori saopštenja procenjuju da je na putevima širom sveta trenutno oko 16 miliona električnih četvorotočkaša. Zajedno za godinu dana oni potroše nešto manje električne energije nego što se proizvede u Srbiji.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Sve veće prihvatanje električnih automobila od strane vozača, proizvođača i kreatora politika imaće verovatno još veći uticaj na rast ovog tržišta. To bi omugućilo i razvoj sve pristupačnijih i boljih modela, ali i infrastrukture koja je potrebna kako bi se obezbedio dovoljan broj stanica za punjenje električnih vozila.

Električna vozila su važan deo ispunjavanja globalnih planova da se umanje posledice klimatskih promena. Ona su istaknuta kao jedan od načina ublažavanja koji ograničavaju zagrevanje na znatno ispod 2 °C ili 1,5 °C, što bi bilo u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR