Studentski tim sa ETF-a osvojio drugo mesto na prestižnom međunarodnom takmičenju

H-Bridges timu ovo je peta uzastopna godina učešća, a svaki put su ostvarili zapažene rezultate.

28/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: H-Bridges

Studentski tim sa Elektrotehničkog fakulteta H-Bridges je na nedavno završenom takmičenju energetske elektronike IFEC 2020. osvojio drugo mesto, odnosno nagradu The Outstanding Performance Award, a u toku su pripreme za naredno takmičenje, saopštio je ovaj tim. 

Učešće na IFEC takmičenju  podrazumeva razvijanje jednogodišnjeg projekta koji studenti realizuju na zadatu stručnu multidisciplinarnu temu. U prvoj fazi takmičenja šalje se predlog rešenja, zatim najbolji univerziteti bivaju pozvani u polufinale, a samo najuspešniji timovi odmeravaju svoje snage u finalnoj rundi. 

Pravila nalažu da studenti sami rade na svim fazama projekta – razvijanju  idejnog rešenja zadatka, testiranju fizičkog uređaja, pribavljanju svih potrebnih elemenata za rad, kao i sredstava za učestvovanje u polufinalu i finalu takmičenja.

Na ovogodišnjem takmičenju, H-Bridges tim je osvojio drugo mesto, a zadatak takmičenja je bio da se napravi dizajn napajanja za nanosatelite, koji su, prema podacima sa sajta takmičenja jedan od najbrže rastućih segmenata satelitske industrije poslednjih godina. Podaci sa nanosats.eu pokazuju da je od januara 2019. lansirano više od 1000 malih i nanosatelita, čija se tržišna vrednost procenjuje na preko 7 milijardi američkih dolara.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

H-Bridges timu ovo je peta uzastopna godina učešća, a svaki put su ostvarili zapažene rezultate. Najbolji zabeležen rezultat tima sa Elektrotehničkog fakulteta je pobeda koju su ostvarili 2019. godine, kao i ovogodišnje drugo mesto.

„U izuzetno jakoj konkurenciji, sa preko 40 univerziteta širom sveta, ovo je veliki uspeh za nas i potvrda našeg kvalitetnog rada tokom protekle godine. Ponosni smo na činjenicu da je jedan tim iz Srbije uspeo da ostvari ovakav uspeh na prestižnom svetskom takmičenju”, navodi H-Bridges tim u saopštenju.

H-Bridges tim će učestvovati i na narednom takmičenju, za šta uveliko traju pripreme. 

„Zadatak tekućeg tima je razvoj novog rešenja u vidu trostepenog pretvarača za priključenje solarnog mikrosistema sa galvanskom izolacijom na mrežu. Mi ćemo, kao i uvek, pokušati da napravimo uređaj koji će ispuniti sve tehničke zahteve u pogledu energetske efikasnosti kao i pouzdanosti rada samog uređaja pri svim eksploatacionim uslovima”, dodaju u saopštenju.

Ovaj tim čine studenti sa svih smerova Elektrotehničkog fakulteta, koji su podeljeni u podtimove za hardver, softver, tim za razvoj štampane pločice kao i tim za odnose sa javnošću i kompanijama. Tokom pripreme projekta oni razvijaju hardverska i softverska rešenja, a osim tehničkih, usavršavaju organizacione i preduzetničke veštine. Polufinalni i finalni deo takmičenja se održavaju u zemljama širom sveta pa članovi tima imaju priliku da putuju i ujedno steknu nezaboravno iskustvo. 

„Kao laboratorija, trudimo se da održimo kontinuitet u razvoju inovativnih rešenja u oblasti energetske efikasnosti. Tim iz godine u godinu obuhvata sve veći broj studenata, što je pravi pokazatelj dobre organizacije i atmosfere koja vlada u timu. I ove sezone primarni cilj je da studenti kroz naučno-istraživački rad, kao i praktičan rad u laboratoriji, razviju svoje inovativno rešenje, a aktuelni zadatak je razvoj sistema za priključenje solarnih panela na mrežu”, kaže asistent sa Katedre za energetske pretvarače i pogone na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandar Milić, koji je mentor tima. 

Postignuti rezultati pokazuju da naši studenti veoma uspešno razvijaju rešenja za energetsku efikasnost, a uz to stiču i veštine koje će im omogućiti da svoje znanje iskoriste u energetskoj tranziciji u budućnosti.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR