Evropljani vide klimatske promene kao veći problem od pandemije

I pored pandemije koja je u potpunosti poremetila moderan način života, istraživanje sprovedeno u junu pokazalo je da su za Evropljane klimatske promene još uvek problem broj 1

20/08/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: Business Green

Švedska energetska kompanija Vattenfall objavila je najnovije rezultate svog istraživanja u kom su ispitanici iz sedam evropskih država odgovarali na pitanje šta vide kao najveću globalnu pretnju. Uprkos velikoj zdravstvenoj krizi sa kojom se svet suočava, na prvom mestu su za najveći broj ispitanika i dalje klimatske promene.

Upitnik su popunjavali građani Švedske, Nemačke, Velike Britanije, Finske, Holandije, Danske i Francuske, najpre krajem 2019, a zatim u junu ove godine. Ukupno gledano, kao najveći problem oba puta su označene klimatske promene, dok su stanovnici Velike Britanije sada postavili pandemiju na prvo mesto iako su krajem prošle godine pokazali najmanju zabrinutost za ovu pretnju. Još neki od problema koji su se našli na spisku strahova Evropljana su rat, siromaštvo, ekonomska recesija, nedostatak vode i hrane.

Nakon veoma burne prve polovine godine koja je mnogim ljudima širom sveta izmenila lične prioritete i strahove, ovo istraživanje je jedan od načina da se sagleda do kakvih je promena došlo u ocenjvanju najveće krize sa kojom se čovečanstvo suočava. Sudeći po odgovorima ovih ispitanika, zabrinutost zbog mogućih posledica klimatskih promena i dalje je među vodećim.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ipak, kovid-19 je uticao na to da lista najvećih strahova za čovečanstvo ne bude ista. Tako su klimatske promene u decembru prošle godine bile na vrhu liste sa 32 odsto glasova, a sada se za njih opredelilo nešto manje ispitanika, odnosno 28 odsto. Sa druge strane, pandemija je izbila na drugo mesto sa 20 odsto zabrinutih, dok je u decembru bila na samo 6 odsto.

Izvršni direktor kompanije koja je pokrenula istraživanje, Magnus Hol, ocenio je ovo kao jedan od pokazatelja da vodeća švedska energetska kompanija treba da se okrene ka čistoj energiji i napusti fosilna goriva i da „naše emocije prema klimatskim promenama ostaju nepromenjene čak i dok vlada globalna zdravstvena kriza“.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR