„Najambiciozniji dokument za klimatsku akciju”: Zemlje G20 dogovorile uvećanje obnovljivih izvora za tri puta do 2030.

Ipak, ostaje pitanje: da li je nedavno postignuti dogovor 20 najrazvijenih zemalja sveta o razvoju čiste energije jednako ambiciozan kako ga politički krugovi opisuju?

13/09/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Flickr / John Morton

„Verovatno najdinamičniji i nambiciozniji dokument za klimatsku akciju”.

Ovako je indijski zvaničnik Amitab Kant, prema pisanju medija, opisao nedavno postignuti dogovor 20 najjačih ekonomija na svetu (G20) na godišnjem sastanku u Nju Delhiju.

Lideri zemalja G20 usaglasili su se proteklog vikenda da će težiti utrostručenju kapaciteta čiste energije na globalnom nivou do kraja decenije, kao i da povećanju finansiranja borbe protiv klimatskih promena.

Međutim, konkretni dogovori o napuštanju uglja, kao i smanjenju štetnih emisija, još jednom su izostali.

Iako mnogi klimatski i energetski eksperti nisu sporazum dočekali sa jednakim entuzijazmom kao Amitab Kant, složili su se da su zemlje G20 poslale snažnu poruku o klimatskoj akciji, koja postaje sve bitnija i hitnija s obzirom na to da je planeta u protekla tri meseca pretrpela najtoplije leto u istoriji merenja, ili kako je to rekao generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, sezonu ključanja.

Lauri Milivirta, analitičar iz Centra za istraživanje energetike i čistog vazduha, nazvao je dogovor velikom stvari.

Perspektive radi, instalisani kapaciteti čiste energije na kraju prošle godine iznosili su 3400 GW i proizvodili su 30% svetske struje. Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), u toku 2022. čovečanstvo je izgradilo nešto manje od 300 GW obnovljivih izvora.

Kako bi se ciljevi zemalja G20 sproveli u delo, razvoj čiste energije treba da se uveća pet puta i da dostigne oko 1500 GW godišnje, navodi Milivirta.

Analitičar smatra da bi deklaracija najjačih ekonomija na svetu trebalo da utaba put donošenju sličih sporazuma na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koja se održava u decembru ove godine u Dubaiju.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ipak, ne smemo da zaboravimo tačke sporenja između nacija koje, globalno gledano, oslobađaju 80% gasova koji zagrevaju atmosferu.

Kao što smo već pomenuli, u finalnom tekstu stoji da će zemlje G20 podsticati utrostručenje obnovljivih izvora do 2030, kao i da će demonstrirati slične ambicije u pogledu drugih tehnologija sa nultim i niskim emisijama.

Sa druge strane, kada su u pitanju fosilna goriva, zalaganja postaju znatno blaža. Deklaracija iz Nju Delhija samo apeluje na zemlje da ubrzaju napore za postepeno napuštanje uglja.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR