Najveći američki proizvođač automobila će od 2035. proizvoditi isključivo električne automobile

Planirano je da ova kompanija u narednih 5 godina uloži 27 milijardi dolara u razvoj električnih i autonomnih vozila.

14/02/2021 autor: Nemanja Milović
0 izvor: media.gm.com

U nedavnom saopštenju za javnost iz američkog proizvođača automobila najavili su promenu prioriteta poslovanja i fokusiranje na proizvodnju električnih vozila. Plan je da već do 2025. kompanija ima preko 30 električnih automobila u ponudi i da 40% svih proizvedenih automobila bude na električni pogon, dok bi od 2035. svi putnički automobili koje proizvode trebalo da budu električni.

Pored toga General Motors (GM) je najavio i da će uložiti sredstva u izgradnju infrastukture za punjenje automobila, kao i da će sa nevladinim sektorom raditi na popularizaciji električnog vida transporta među američkim građanima koji tradicionalno vole velike automobile koji troše puno goriva.

Ipak, pojedini stručnjaci upozoravaju da najava GM-a obuhvata samo putnička vozila, i da kompanija planira da nastavi sa proizvodnjom teretnih vozila koja koriste benzin i dizel i posle 2035.

Promene u planovima za proizvodnju novih modela deo su opšte strategije GM-a da do 2040. bude ugljenično neutralna kompanija, a plan je da do 2030. sve njihove fabrike u Americi koriste električnu energiju dobijenu isključivo iz obnovljivih izvora.

General Motors samo je poslednja u nivu velikih automobilskih kompanija koja najavljuje napuštanje proizvodnje vozila koja koriste naftu. Kada uzmemo u obzir da je Tesla trenutno najvredniji proizvođač automobila na svetu, postaje jasno da je budućnost transporta električna.

Ovo su dobre vesti kada je u pitanju borba protiv klimatskih promena s obzirom na to da oko 12% ukupnih emisija CO2 dolazi od drumskog transporta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U sklopu velike kampanje za promenu imidža kompanije promenjen je i logo General Motorsa, a nedavno je izašla i viralna reklama u kojoj Vil Ferel govori Amerikancima kako pod hitno moraju da se probude i prestignu Norvešku koja je ubedljivo prva zemlja na svetu kada je u pitanju korišćenje električnih vozila. Naime, u 2020. je više od polovine svih prodatih automobila u Norveškoj bilo električno.

Pogledajte reklamu General Motorsa

Kao i zabavan odgovor jednog norveškog univerziteta koji se brine da bi Amerikanci mogli da se naljute ukoliko saznaju i za ostale dobre stvari u Norveškoj, poput besplatnog obrazovanja i dugačkog plaćenog odsustva posle porođaja.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR