Grčka – još jedna žrtva ovogodišnjih požara

Grčku su prošle nedelje zahvatili katastrofalni požari koji su izbili nakon što je tu zemlju pogodio najstažniji toplotni talas u poslednjih 30 godina.

10/08/2021 autorka: Milica Simonović
0

Uporedo sa objavljivanjem prvog dela Šestog izveštaja Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC), koji su svetski i domaći mediji preneli kao „crveni alarm za čovečanstvo”, stižu i vesti o razornim požarima koji pustoše Grčku. Prošle nedelje prijavljeno je preko 150 požara u ovoj zemlji, a hiljade turista i meštana evakuisano iz gradova severno od Atine. Za sada su registrovana barem dva izgubljena ljudska života.

Na osnovu poslednjih izveštavanja medija, situacija je sada najalarmantnija na Eviji, grčkom ostrvu sa kog je evakuisano već oko 2000 ljudi i gde su požari na dva fronta uništili na hiljade hektara zemljišta. Stradale su šume, domovi meštana i poslovne zgrade.

U regiji Peloponeza situacija je trenutno stabilna, dok su se požari na periferiji Atike, koja obuhvata i Atinu, smirili, ali i dalje postoje bojazni od njihovog razbuktavanja. Više od dvadeset zamalja Evrope i Bliskog istoka uputilo je vatrogasnu pomoć Grčkoj, među kojima je i Srbija.

Susedna Turska bori se već 13 dana sa požarima koji su proglašeni kao najgori ikada koji su pogodili ovu zemlju. Ugašeno je 238 od 240 požara, a turska vlada je već izdvojila oko 2 miliona američkih dolara za pomoć ljudima koji su pretrpeli štetu uzrokovanu vatrenim stihijama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Grčka se suočava sa najvećim toplotnim talasom u poslednjih trideset godina, a izmerene temperature u nekim mestima prelazile su 45 °C. Klimatske promene dovode do intenzivnijih i češćih toplotnih talasa, kao i do češćih suša, a suvo i toplo vreme, uz suvu vegetaciju, stvaraju uslove za lakše izbijanje i širenje požara.

Promene u klimi dovele su i do toga da sezona požara u brojim regijama u svetu traje duže nego ranije što dodatno povećava rizik za velikim katastrofama kojih poslednjih godina ima sve češće.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR