Na Grenlandu je 20. decembra bilo toplije nego u Beogradu

Arktik je predeo koji se zagreva više od proseka kao posledica antropogenih klimatskih promena. Ovih dana tamo se beleže neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine.

23/12/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0

Svetska meteorološka organizacija potvrdila je nedavno da je 38°C, zabeleženih u ruskom gradiću Verhojansku prošlog leta, rekordna temperatura izmerena na Arktiku. Temperatura više priliči mediteranskom nego polarnom regionu. Sudeći po ciframa do kojih su žive na termometrima pele poslednjih dana u tom području, mnogi temperaturni rekordi na Arktiku mogli bi da padnu.

U prestonici Grenlanda, Nuku, 20. decembra zabeležena je temperatura od čak 13°C, što je za 4°C toplije nego što je istog dana bilo u Beogradu. Podatak zvuči još strašnije kada se uporedi sa tamošnjim prosekom za ovo doba godine koji iznosi -5,3°C.

Slična situacija bila je i u gradu Kanuku, saopštio je Danski meteorološki institut. Temperature su dostigle 8,3°C što je za skoro 30°C više u odnosu na prosečnu zimsku temperaturu (-20,1°C). 

Arktik je predeo koji se zagreva više od proseka kao posledica antropogenih klimatskih promena. Ovih dana tamo se beleže neuobičajeno visoke temperature. Najsevernija meteorološka stanica u Kanadi, Alert, izmerila je 22. decembra 2,3°C što je druga najviša temperatura ikada zabeležena tokom decembra počev od 1950. godine. Toplije je bilo samo u decembru 1978. kada je izmereno 3,2°C.

Termometri su 22. decembra u inuitskoj naseobini, Pangnirtungu, izmerili 5,2°C, tamo su decembarske temperature obično znatno ispod nule.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Eksperti upozoravaju da je neuobičajeno toplo vreme na Arktiku tokom leta dovelo do topljenja lednika na ogromnoj teritoriji. U nekim danima istopilo se i do 8 milijardi tona leda što je duplo više od prosečne letnje vrednosti.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR