Preko 1.300 vernika izgubilo život tokom ovogodišnjeg hodočašća u Meku: Temperature premašivale 50 °C

Vreme ovogodišnjeg petodnevnog hodočašća, koje je počelo 14. juna, poklopilo se sa toplotnim talasom i temperaturama koje su išle preko 50 °C u Saudijskoj Arabiji

24/06/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Najmanje 1.301 muslimanski vernik izgubio je život tokom ovogodišnjeg hadžiluka hodajući ka Meki na žestokim vrućinama, saopštila je u nedelju, 23. juna, Saudijska Arabija.

Održavanje petodnevnog hodočašća, koje je počelo 14. juna, poklopilo se sa toplotnim talasom i temperaturama koje su išle preko 50 °C u Saudijskoj Arabiji.

Preko tri četvrtine tragično stradalih hodočasnika (83%) nije bilo ovlašćeno za obavljanje hadža što znači da su prelazili ogromne razdaljine na direktnom suncu bez odgovarajućeg skloništa, navodi se u saopštenju. Deo preminulih bile su starije ili hronično bolesne osobe.

Hadžiluk ili hadž predstavlja godišnje hodočašće muslimana u Meku i jedan je od stubova islama. Prema verskom zakonu, svaki punoletni vernik dužan je da barem jednom u životu ode na hadžiluk ukoliko je sposoban.

Kako se procenjuje, ove godine učestvovalo je 1,8 miliona ljudi.

Saudijski ministar zdravlja Fahad bin Abdurahman Al-Džaradžel istakao je da su se nadležni organi potrudili da podignu svet o opasnostima toplotnog stresa i načinima da se one prenebregnu poput redovne hidratacije.

„Neka Alah oprosti i smiluje se preminulima”, kazao je on. „Njihovim porodicama izražavamo saučešće.”

Zdravstvene ustanove primile su skoro pola miliona hodočasnika, uključujući i preko 140 hiljada vernika koji su se na hadž zaputili bez dozvole, prenose mediji.

Ipak, mnogi kritikuju Saudijsku Arabiju zato što nije podigla bezbednost na viši nivo, pogotovo kada su u pitanju neregistrovani hodočasnici.

Prema podacima nacionalnog meteorološkog centra, temperature u Meki dostigle su tih dana čak 51,8 °C.

Međutim, crni bilans verovatno nije konačan. U pitanju je zbir zvanično potvrđenih podataka iz deset zemalja iz kojih dolazi mnogo vernika. Najviše smrtnih slučajeva, pre oglašavanja same Saudijske Arabije, prijavili su Egipat (658), Indonezija (200) i Indija (98).

Kao što brojke pokazuju, najveća pretnja nadvila se nad ljudima koji su se na hadžiluk otišli bez registracije. Oni nemaju pristup klimatizovanim šatorima, službenom prevozu za hadž i obezbeđenoj vodi i hrani.

Zbog omogućavanja ilegalnih hodočašća do Meke, Jordan je uhapsio nekoliko turističkih vodiča. Dok je predsednik Tunisa, Kais Said, otpustio ministra verskih pitanja.

Dozvole za hadžiluk dodeljuju se zemljama po sistemu kvota, pri čemu najveći broj mesta dobija uglavnom Indonezija, praćena Pakistanom i Indijom. Dozvole se zatim pojedincima dodeljuju žrebom.

Ovo putovanje može da košta i do nekoliko hiljada evra sa svim pratećim troškovima. U pokušaju da to zaobiđu, mnogi polaze na hadž bez registracije uprokos tome riziku od hapšenja i deportacije ukoliko budu uhvaćeni.

Saudijske vlasti navode da su, pre samog hadžiluka, iz Meke sklonili na stotine hiljada neovlašćenih hodočasnika.

Saudijska Arabija zagreva se oko 50% brže nego ostatak severne hemisfere što dovodi do velikih zdravstvenih rizika kada se hadž odvija u letnjim mesecima

Jedna studija iz 2019. godine otkriva da se osamdesetih godina prošlog veka najviše povreda i smrtnih ishoda na masovnim okupljanjima dešavalo na sportskim događajima, dok u današnje doba primat preuzimaju religijska hodočašća, pre svega u Saudijskoj Arabiji i Indiji.

Mada su uzrok većine dosadašnjih tragedija tokom hadža bile gužve i stampeda, u svetlu klimatskih promena, svedočimo pojavi i uzdizanju nove pretnje, zvane ekstremne vrućine, ističu sa Univerziteta Sidnej u Novom Južnom Velsu.

Kako pišu, Saudijska Arabija zagreva se oko 50% brže nego ostatak severne hemisfere. Decenija od 2010. do 2019. bila je najtoplija u istoriji merenja sa učestalijim i surovijim toplotnim talasima. Porast temperature, u kombinaciji sa visokom vlažnošću vazduha, dovodi do toga da se vremenski uslovi sve teže podnose bez klimatizacije.

Datumi hadžiluka određuju se prema islamskom kalendaru, pa njegovo vreme varira od godine do godine, i dešava se čak i tokom različitih godišnjih doba. Trenutno se odigrava u letnjim mesecima što izaziva ogromne zdravstvene rizike usled brutalnih vrućina u Saudijskoj Arabiji.

Za razliku od koncerata ili utakmica, hadž ne može da se odloži ili izmesti: njegov sastavni deo je da vernici budu na otvorenom, uz poštovanje rituala, kako bi njihovo hodočašće bilo prihvaćeno.

Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije jeste sprovelo različite mere zaštite kao što je podsticanje vakcinacije, zdravstvene provere i obrazovne kampanje. Pored toga, uspostavljene su i prenosne stanice sa vodom i u terenskim bolnicama, raspoređeno je na hiljade bolničara.

Ipak, kako ocenjuju sa Univerziteta Sidnej, ekstremne vrućine pokazale su se nadmoćnijim.

„To ukazuje na to da je potrebno da se uradi više”, konstatuju oni.

Jedan od njihovih predloga jeste uvođenje pametnih narukvica koje bi pratile zdravlje hodočasnika.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Hadž završava u velikoj džamiji u Meki: vernici sedam puta, suprotno od smera kazaljke na satu, obilaze Kabu, najveće islamsko svetilište u obliku crne kocke, razmišljajući o svom duhovnom iskustvu i zahvaljujući Alahu. Po mogućnosti, dodirnuće ili čak poljubiti Kabu.

Nažalost, finalne korake hadžiluka ove godine nije dočekalo preko 1.300 namernika koji su, pri dolasku ka Meki na ogromnim vrućinama, kolabirali i preminuli.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR