Nove solarne i vetroelektrane su sada većinski isplativije od termoelektrana na ugalj

Novi izveštaj IRENA pokazuje da je čak 62% novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore ekonomski isplativije i od najjeftinijih novih elektrana na ugalj.

28/06/2021 autorka: Milica Simonović
0

Gotovo dve trećine novih solarnih i vetroelektrana koje su izgrađene protekle godine proizvodiće jeftiniju električnu energiju čak i od najjeftinije nove elektrane na ugalj na svetu, navodi se u novom izveštaju, Renewable Power Generation Costs in 2020, Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). 162 gigavata ili 62 odsto ukupnih novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore imalo je niže troškove i od najjeftnijie opcije za dobijanje energije iz fosilnih goriva.

Na graficima u izveštaju može se videti kako su troškovi obnovljivih izvora energije značajno opadali iz godine u godinu. Samo tokom protekle godine troškovi solarne koncentrovane energije opali su za 16 odsto, solarne fotonaponske energije za 7 odsto, energije dobijene iz vetroparkova na kopnu za 13 odsto i energije dobijene iz vetroparkova van kopna za 9 odsto.

Ono što se izdvaja kao posebno značajno, jeste prilika koju povoljni obnovljivi izvori energije daju i razvijenim, ali i zemljama u razvoju, da pređu sa proizvodnje električne energije iz uglja, na održive opcije, a sve to uz uštedu novca. Procenjuje se da će ukupna ušteda koju će zemlje u razvoju ostvariti zahvaljujući novim postrojenjima koja su izgrađena tokom 2020. iznositi čak i do 156 milijardi američkih dolara tokom životnog veka ovih elektrana.

Trend smanjivanja troškova obnovljivih izvora nije novost, prema podacima IRENA za manje od jedne decenije cena solarne energije koja se dobija iz velikih solarnih elektrana opala je za 85 odsto, dok je za isti period cena energije dobijene iz vetroparkova na kopnu opala za 56 odsto, a van kopna za skoro 48 odsto. Generalni direktor Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Frančesko la Kamera, izjavio je u saopštenju za medije da poslednja istraživanja Agencije pokazuju da je svet već prešao tačku preokreta kada je u pitanju upotreba uglja.

„Danas su obnovljivi izvori najjeftiniji izvori energije. Obnovljivi izvori donose zemljama u razvoju koje su vezane za ugalj, ekonomski atraktivan plan napuštanja tog energetnta, koji osigurava i odgovor na povećanu potražnju za energijom, istovremeno smanjujući troškove, dodajući nova radna mesta, podstičući ekonomski rast i dostizanje klimatskih ciljeva”, dodao je la Kamera.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U ovom trenutku na svetu postoji više stotina elektrana na ugalj ukupnog kapaciteta od 800 gigavata čiji su troškovi veći od procenjenih troškova novih solarnih i elektrana na vetar koje bi trebalo da budu izgrađene 2021. Ukoliko bi se pomenute elektrane ugasile, na globalnom nivou bi se ostvarile uštede od preko 32 milijarde dolara godišnje, dok bi emisije CO2 iz energetskog sektora bile umanjene za 9% na godišnjem nivou.

U izveštaju se predviđa i da će troškovi obnovljive energije nastaviti da padaju u narednim godinama čime će se steći uslovi za još bržu energetsku tranziciju.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR