Antarktik: Sudbina najveće ledene ploče na svetu je u ljudskim rukama

Koliko je velika Istočna antarktička ledena ploča dočarava sledeći podatak: njeno potpuno topljenje prouzrokovalo bi porast nivoa mora od 52 metra

18/08/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

U novoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nature, međunarodni tim istraživača procenjuje da bi se ograničavanjem porasta temperature u skladu sa Pariskim sporazumum izbegli najgori efekti klimatskih promena na tzv. Istočnu antarktičku ledenu ploču (EAIS), najveću ledenu ploču na svetu.

Naučnici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država proračunali su koliko bi se nivo mora podigao u slučaju topljenja Istočne antarktičke ledene ploče. Kako se navodi, ona je deset puta veća od Zapadne antarktičke ledene ploče (WAIS) – da se čitav EAIS istopi, nivo mora bi porastao za 52 metra. 

Ukoliko se planeta zagreje znatno ispod 2 °C u odnosu na predindustijsko razdoblje, porast nivoa mora koji se pripisuje topljenju Istočne antarktičke ledene ploče iznosio bi manje od pola metra do 2500. godine. Ako pak ne uspemo da ostvarimo ciljeve Pariskog sporazuma, u istom vremenskom periodu doprinos EAIS-a porastu nivoa mora skočio bi i do 5 metara.

„Ključno saznanje naše analize jeste da je sudbina Istočne antarktičke ledene ploče velikim delom u našim rukama”, kazao je vodeći autor istraživanja, Kris Stouks sa Univerziteta u Durhamu.

„Zauzdavanje porasta srednje globalne temperature znatno ispod granice od 2 °C, kako je navedeno u Pariskom sporazumu, trebalo bi da znači da smo izbegli najgori scenario ili čak zaustavili topljenje Istočne antarktičke ledene ploče, a samim tim i ograničili njen uticaj na porast nivoa mora na globalnom nivou”, zaključio je Stouks.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Naučna zajednica je prethodno mislila da klimatska kriza ne nagriza EAIS u jednakoj meri kao što se to događa sa Zapadnim Antarktikom i Grenlandom, međutim čak i tamo se sada u nekim delovima primećuju gubici leda.

Iako je malo verovatno da emisije gasova sa efektom staklene bašte ostanu toliko visoke da izazovu topljenje EAIS-a koje bi podiglo nivo mora za pet metara, rezultati treba nam posluže kao podsetnik na dalekosežne posledice koje bi po našu planetu imao izostanak klimatske akcije.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR