IUCN Crvena lista: 35.765 biljnih i životinjskih vrsta je u opasnosti od izumiranja

Uništavanje staništa, izlovljavanje, klimatske promene i naseljavanje novih, invazivnih, vrsta prete opstanku sve većem broju životinja i biljaka

14/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: IUCN

Na Crvenoj listi ugroženih vrsta nalazi se 128.918 vrsta životinja i biljaka, a 35.765 je u opasnosti od izumiranja, objavila je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Prema nedavnom ažuriranju IUCN-ove Crvene liste ugroženih vrsta čak 31 vrsta prelazi u kategoriju izumrlih, a uočeno je i da svim svetskim vrstama slatkovodnih delfina sada preti izumiranje.

Mnoge biljne i životinjske vrste, poput oraha makadamije, trenutno se nalaze u kategoriji ugroženih zbog nemogućnosti adaptacije na klimatske promene, zbog kojih je njihov opstanak dodatno otežan. Uz to, čak trećina vrsta hrasta, 113 od 430 je ugroženo.

Takođe, od 17 vrsta slatkovodnih riba endemičnih za jezero Lanao na Filipinima, čak 15 vrsta je izumrlo, dok su dve vrste kritično ugrožene. Njihovo izumiranje je uzrokovano predatorskim vrstama kojima služe kao hrana, ali i prekomernim ribolovom i destruktivnim metodama koje se koriste.

Pored vrsta koje smo več naveli, i tri vrste žaba iz Centralne Amerike su proglašene za izumrle, dok je i veliki broj biljaka dospeo u kategoriju ranjivih, ugorženih ili kritično ugroženih.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Međutim, kao rezultat dugoročnih napora za očuvanje, određene vrste su uspele da se sačuvaju, te je divlja populacija evropskih bizona porasla sa oko 1800 jedinki 2003. godine na preko 6200 u 2019, čime su iz kategorije ugrožene vrste prešli u blago rizičnu kategoriju. 

„Evropski bizoni i još 25 zabeleženih oporavljenih vrsta u današnjem ažuriranju IUCN-ove Crvene liste pokazuju moć očuvanja“, rekao je generalni direktor IUCN-a Bruno Oberle i dodao da je „sve duža lista izumrlih vrsta podsetnik da napori na očuvanju moraju hitno da se povećaju. Kako bismo se uhvatili u koštac sa globalnim pretnjama poput neodrživog ribolova i krčenja zemljišta za poljoprivredu, očuvanje treba da se dogodi širom sveta i da bude uključeno u sve sektore privrede.”

Evropski bizon je početkom 20. veka živeo isključivo u zatočeništvu, a u divljinu je vraćen 1950-ih. Najveće subpopulacije se sada nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji.

IUCN Crvena lista ugroženih vrsta postoji od 1964. godine, sa osnovnim zadatkom da prati i meri smanjenje biološke raznovrsnosti, tj. biodiverziteta na planeti. 

Celokupnu Crvenu listu ugroženih životinja možete videti OVDE.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR