Japan najavio da će biti ugljenično neutralan do 2050.

Nova odluka koju je premijer ove zemlje danas saopštio u skladu je sa ciljem Evropske unije koja je istakla isti rok za dostizanje neto-nultih emisija.

26/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Reuters

Premijer Japana Jošihire Suga saopštio je da će Japan do 2050. godine postati ugljenično neutralna država, a detaljni planovi za postizanje ovog cilja biće izrađeni do kraja godine.

Prethodno je plan Japana bio da do 2050. godine smanji emisije za 80%, a da u što skorijem roku nakon toga postigne ugljeničnu neutralnost, najkasnije do kraja veka.

Međutim, nova odluka koju je premijer ove zemlje danas saopštio u skladu je sa ciljem Evropske unije koja je istakla isti rok za dostizanje neto-nultih emisija, a prati i povećanje ambicije Kine koja je najavila dostizanje ugljenične neutralnosti do 2060. godine.

Suga je u obraćanju parlamentu istakao da klimatske promene više ne treba da se posmatraju kao ograničenje za ekonomski rast, već da će preduzimanje mera protiv klimatskih promena dovesti do promena u industriji i ekonomiji, što bi privredu moglo samo da unapredi.

Postavljanje cilja za dostizanje ugljenične neutralnosti veoma je bitno za zemlje koje su veliki emiteri gasova sa efektom staklene bašte, kao što je slučaj sa Japanom. Zapravo, Japan je peti najveći emiter na svetu, a prema energetskom planu koji je usvojen pre dve godine, 22% do 24% energije dolazi iz obnovljivih izvora, 20% do 22% iz nuklearne energije i 56% iz fosilnih goriva.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Japan je nakon incidenta u Fukušimi odlučio da smanji udeo nuklearnih elektrana u proizvodnji električne energije, a kao zamena su planirane čak 22 nove termoelektrane na ugalj. Ukoliko ova država želi da ispuni novi cilj koji je postavljen, moraće da u velikoj meri odustane od izgradnje novih termoelektrana.

Analitičari smatraju da bi ovakva odluka Japana mogla da utiče i na druge države, pošto ovakva odluka verovatno znači da će Japan morati i da zaustavi izgradnju i finansiranje novih elektrana na ugalj u inostranstvu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR