Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi 50 odsto veća u odnosu na predindustrijski period

U martu je postavljen novi rekord za prosečnu koncentraciju ugljen-dioksida u toku jednog meseca.

09/04/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: The Guardian

Uprkos smanjenoj emisiji ugljen-dioksida prethodne godine usled ograničivajućih epidemioloških mera, koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi je nastavila da raste i dostigla je rekordne nivoe.

Poslednja merenja opservatorije Mauna Loa na Havajima, pokazala su da je atmosferska koncentracija ugljen-dioksida za 50 odsto veća u poređenju sa periodom pre početka industrijske revolucije.

Podaci koje je objavio Skrips Institut za okeanografiju, sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, pokazuju da je u martu ove godine koncentacija ovog gasa sa efektom staklene bašte dostigla rekordnu prosečnu vrednost od 417,14 delova na milion (ppm).

Prethodna najviša vrednost izmerena je u maju 2020. i iznosila je 417,10 ppm. Prosečna koncentracija 2020. bila je 413,94 ppm, a predviđa se da će ove godine biti 416,3 ppm.

Tokom godine uobičajeno je da nivo ugljen-dioksida u atmosferi varira, pa se tako koncentracija ovog gasa smanjuje tokom proleća i leta kada biljke na severnoj hemisferi apsorbuju ovaj gas, da bi se potom povećala tokom jeseni i zime. Maksimum koncentracije u atmosferi ugljen-dioksid dostigne tokom aprila ili maja.

Ipak, iako postoji određena varijabilnost tokom godine, dugoročni trend konstantnog rasta koncentracije uzrokovan je ljudskom aktivnošću, uglavnom zbog sagorevanja fosilnih goriva, ali i zbog krčenja šuma.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iako je, tokom 2020, usled smanjenog transporta i privrednih aktivnosti, zabeležen najveći godišnji pad emisija gasova sa efektom staklene bašte do sada, ispostavlja se da taj pad ipak nije bio dovoljan da bi značajno uticao na atmosfersku koncentraciju ugljen-dioksida, koja je nastavila da raste.

Da bi se ovaj rast usporio i zaustavio, neophodno je dugoročno smanjenje emisija ugljen-dioksida, naglasila je Britanska meteorološka služba.

Međunarodni panel za klimatske promene (IPCC), upozorio je na neophodnost da se do 2050, ili ranije, globalno postignu neto nulte emsijije, ukoliko svet želi da izbegne ozbiljne posledice klimatskih promena i zaustavi rast srednje globalne temperature na 1,5 °C, u odnosu na predindustrijski period.

Međutim, ono što zabrinjava je činjenica da koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi ubrzano raste. Profesor Sajmon Luis sa Univerzitetskog koledža u Londonu je za Gardijan objasnio da je bilo potrebno 200 godina da količina ugljen-dioksida u atmosferi poraste za 25 odsto, a zatim samo 30 godina da dostigne 50 odsto veće nivoe u odnosu na predindustrijski period.

Stručnjaci kažu da su rast i dostizanje rekordne koncentracije ugljen-dioksida sasvim očekivani, budući da se emisije nastavljaju, ali da još uvek nije kasno da izbegnemo ozbiljne posledice klimatskih promena ukoliko se još danas sve države sveta obavežu na održiv razvoj i dramatičnu redukciju emisija.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR